Bolesti koje žene nasljeđuju od majke

bolesti nasljeđuju

Postoje bolesti koje se nasljeđuju isključivo i samo od majke, a među njima su neke autoimune bolesti, ali i neka stanja koja se ne mogu tretirati kao kronične bolesti, ali nas mogu ozbiljno mučiti cijeli život. Čak ni uzrok depresije i nesanice ne mora biti veliki stres ili pretjerani posao, već genetska predispozicija.

Osteoporoza

U ovoj bolesti kostiju, koja ih čini krhkima i lomljivima, a inače je tipična za žensku populaciju, kao ključni faktor navodi se nasljedni faktor. Osteoporoza se obično javlja nakon menopauze, kada kosti gube kalcij.

Najvažnije je poraditi na prevenciji – unosite što više kalcija, ali znajte da se on adekvatno apsorbira samo u kombinaciji s vitaminom D. Također, ne preporučuje se konzumacija gaziranih pića, jer u slučaju nasljedne bolesti čimbenik, rizik od osteoporoze povećava se za čak 14%, što nije beznačajno.

Reumatoidni artritis

Iako uzrok ove bolesti, koja se definira kao autoimuna, još nije točno definiran, smatra se da je zapravo riječ o kombinaciji nasljednih čimbenika i uvjeta okoline. Reumatoidni artritis nije nimalo naivan, jer napada zglobove, degenerativna je bolest, au određenoj uznapredovaloj fazi može značiti i invalidska kolica.

Preporuča se zdrav način života i tjelesna aktivnost, a posebno je važno voditi računa o zdravlju zubi jer npr. Dokazano je da parodontoza, kao bolest desni koja dovodi do gubitka zuba, također predstavlja povećan rizik od reumatoidnog artritisa.

Prerano starenje

Znanstvenici su otkrili skup gena koji su odgovorni za to koliko dugo uspijevamo ostati mladi. Prenose se s koljena na koljeno po majčinoj liniji. Postoji mogućnost da ćemo naslijediti oštećeni DNK, što će ubrzati proces starenja.

Znanstvenici još nisu smislili način kako vratiti vrijeme, no bitno je da steknemo naviku koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom (SPF), jer je i osjetljivost na sunce nasljedna.

Depresija

Godišnje više od 300 milijuna ljudi pati od depresije, a utvrđeno je da su ovom psihičkom stanju posebno sklone žene, što uključuje i postporođajnu depresiju. Znanost je također otkrila da je jedan od čimbenika koji pridonose depresiji prisutnost gena Slc6a15, koji se prirodno nasljeđuje.
Naravno, depresija je stanje koje se može izliječiti, ali uvijek je važno potražiti stručnu pomoć.

Glaukom

Glaukom kod žena mnogo je češći nego kod muškaraca, a genetske mutacije koje uzrokuju ovu bolest su naslijeđene.

Sprječavanje bolesti: Idite na pregled. Do 40. godine oftalmologu morate odlaziti svake 2-4 godine. Između 40 i 54 godine 1-3 godine. Od 55. do 64. svake godine ili dvije, a nakon 65. svakih 6-12 mjeseci.

Kardiovaskularne bolesti

Skladištenje masnog tkiva u ženskoj populaciji uvjetovano je genetski. Ukoliko je tipično za područje trbuha, to znači i rizik od srčanih bolesti, odnosno udvostručuje se.

Također je povezana s razinom kolesterola i nakupljanjem masnoća u krvnim žilama, a sve to može uzrokovati stanja poput srčanog udara, hipertenzije, dijabetesa. U tom slučaju neophodna je tjelesna aktivnost, zdrava i dijetalna prehrana, prestanak pušenja i konzumacije alkohola.

Migrene

Žene pate od migrena 3 puta više od muškaraca. Također je zabilježeno da se često događa da je sklonost ovako jakim glavoboljama genetski predisponirana. Ono što sami možete učiniti je smanjiti unos kofeina, alkohola, šećera, piti što više vode kako biste ostali hidrirani i dovoljno spavati.

Nesanica

Znanstvenici su otkrili da na kronične poremećaje spavanja ove vrste utječu ne samo psihogeni čimbenici, stres i sl., već i geni koje nasljeđujemo po ženskoj liniji. Maloprije smo spomenuli da postoji genetska veza kod bolesti kao što je depresija, a to se odnosi i na anksiozne poremećaje, neuroze.

Pokušajte uspostaviti bioritam da idete spavati do 23 sata. Nemojte piti kavu i jesti tešku hranu navečer. Ukoliko trenirate – fizička aktivnost neka bude najmanje 4 sata prije spavanja.

Ovo je oblik demencije, koji je također češći kod žena nego kod muškaraca. Važan je i genetski faktor, a način života može smanjiti rizik od Alzheimera.

Iz prehrane treba izbaciti loše masnoće i šećere, kontrolirati kolesterol i krvni tlak. Bavite se tjelesnom aktivnošću jer ona povećava dotok kisika u tijelo.

Rak dojke i jajnika

U svijetu vjerojatno najpoznatiji slučaj vezan uz ovu temu potez je holivudske glumice Angeline Jolie. Ona je prije nekoliko godina napravila mastektomiju dojki. Potom i odstranjivanje jajnika, nakon što je utvrđeno da ima mutacija gena odgovornog za te bolesti od koje su joj umrla djeca, majka i baka.

Ipak, napomenimo da je s medicinskog gledišta ovakav potez drastičan, jer je zapravo preventivan, prije nego što se bolest dijagnosticira.

Uglavnom, ako postoji rizik, prije svega se predlažu redoviti pregledi, ali i zdrav način života. A to isključuje pušenje i prekomjernu konzumaciju alkohola. Bitna je i informacija da se preporuča rađati prije 30. jer je dokazano da to također smanjuje rizik od raka dojke i jajnika.

I ponovimo još jednom – prevencija je uvijek najvažnija i najučinkovitija. Zato redovito idite liječniku na preglede. Posebno vodite računa ima li u vašoj obitelji nekih od ovih bolesti po ženskoj liniji.

Foto: Freepik