Većina ljudi jastoga povezuje s hranom za bogate, ali nije uvijek bilo tako. Zapravo, dugo je vremena jastog bio hrana siromašnih slojeva.
Tijekom američke kolonijalne ere jastozi su se smatrali smećem od mesa i jeli su ih sluge, zatvorenici i siromašne obitelji koje si nisu mogle priuštiti ništa drugo. Čak su i domorodačka plemena koja su živjela blizu obale koristila jastoge kao gnojivo ili mamac za ribe, umjesto da ih konzumiraju.
Političar iz Kentuckyja iz 19. stoljeća John Rowan jednom je rekao: “Ljušture jastoga oko kuće smatraju se znakovima siromaštva i degradacije.” Tada je bilo uobičajeno da ljudi zakapaju oklope jastoga u svoje dvorište kako bi spriječili susjede da ih vide.
U jednom gradu u Massachusettsu službenici su čak tužili svoje vlasnike jer su im dali previše jastoga. Dobili su spor i potvrdili da se smiju hraniti amo jastozima najviše tri put tjedno.
Jastozi su bili na tako lošem glasu jer su bili iznimno brojni. Prvi kolonisti mogli su samo došetati do obale i pokupiti ih jer bi ih na obalu izbacilo u gomilama. Jastog se nije mogao dugo čuvati, pa se morao brzo konzumirati ili soliti. Soljenje je činilo meso još tvrđim i žilavijim, što je smanjivalo njegovu kvalitetu. Ljudi su u to vrijeme jeli jastoga tako da su ga cijelog samljeli i jeli kao pastu ili gulaš. A bilo je sasvim uobičajeno poslužiti jastoga mačkama.
Krajem 19. stoljeća počelo se mijenjati mišljenje o jastogu.
Kako su se željeznice počele širiti Amerikom, željezničke kompanije odlučile su posluživati jastoga jer je bio jeftin i bilo ga je u izobilju. Kako je bio uglavnom nepoznat putnicima u unutrašnjosti, oni su ga doživljavali kao egzotičnu, luksuznu i jako ukusnu namirnicu te su tražili više.
U to vrijeme meso jastoga se također konzerviralo i prodavalo diljem zemlje. Konzerve su produžile rok trajanja jastoga i učinile ga dostupnijim široj publici. Također, novi načini pripreme jastoga, poput pečenja, prženja ili gratiniranja, poboljšali su njegov okus i izgled. Do 1950-ih jastog je postao simbol bogatstva i prestiža, a njegova cijena je porasla
Danas je jastog još uvijek jedna od najskupljih i najtraženijih namirnica iz mora. Njegova potražnja nadmašuje ponudu, što dovodi do visokih cijena i nedostatka zaštite. Jastog je ugrožen zbog prekomjernog ribolova, onečišćenja mora, klimatskih promjena i bolesti. Mnoge zemlje pokušavaju očuvati populaciju jastoga donošenjem zakona o minimalnoj veličini ulova, zabrani lova u određenim razdobljima i zaštiti staništa.
–
Ena B., Foto: Freepik