Tajna povijest francuske salate

francuska salata

Francuska salata je jedno od najpopularnijih jela na našim blagdanskim stolovima, ali znate li kako je ona nastala i zašto se tako zove? U ovom članku ćemo vam otkriti zanimljivu povijest francuske salate i dati vam recept za njezinu pripremu.

Porijeklo francuske salate

Francuska salata nema puno veze s Francuskom. Niti je napravljena u Francuskoj, niti ju je napravio Francuz. Zapravo je nastala u Moskvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage, gdje ju je u tajnosti pripremao poznati chef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskih korijena. Olivier je u svoju salatu stavljao teleći jezik, kavijar, zelenu salatu, komadiće jastoga, kapare, male krastavce, tvrdo kuhana jaja i sojina zrna. Za preljev je koristio senf, vinski ocat i maslinovo ulje iz Provanse. Salata je postala vrlo popularna i bila je zaštitni znak restorana, a njezin recept je bio strogo čuvana tajna.

Međutim, jedan od Olivierovih pomoćnih kuhara, Ivan Ivanov, iskoristio je priliku da zaviri u recept kad je Olivier bio odsutan i pokušao ga oponašati u drugom restoranu. Ivanov je također prodao recept nekim izdavačkim kućama, koje su ga objavile u kuharicama. Tako je salata postala poznata široj javnosti, ali je s vremenom doživjela i promjene u sastojcima. Sve što je bilo skupo ili sezonsko je zamijenjeno jeftinijim i dostupnijim namirnicama, kao što su krumpir, mrkva, grašak, majoneza i kiselo vrhnje. Tako je nastala francuska salata kakvu danas poznajemo i volimo.

Ruska ili francuska salata?

Francuska salata se tako zove samo kod nas i u nekim susjednim zemljama, dok je u većini svijeta poznata kao ruska salata ili Olivierova salata. U Francuskoj ju još nazivaju i macédoine de légumes, što znači mješavina povrća. Salata je popularna i u Iranu, gdje joj se dodaje i piletina, te u Španjolskoj i Portugalu, gdje se poslužuje uz ribu. Ono što mi zovemo ruskom salatom je francuska salata s dodanim mesom pa tako možete dodati primjerice komadiće kuhane šunke ili komadiće pilećeg filea.

Ako ste se zaželjeli francuske salate, donosimo vam jednostavan recept za njezinu pripremu.

francuska salata
Francuska salata recept

Sastojci:
500 g mrkve
500 g graška
500 g krastavca
9 jaja
500 g majoneze
600 g kiselog vrhnja
2 žlice senfa
sol i papar po ukusu

Priprema:
Skuhajte mrkvu i jaja. Kad se skuha, mrkvu, jaja i krastavce narežite na što sitnije komade.
Stavite jaja i povrće u zdjelu.
Ubacite vrhnje, senf i majonezu. Posolite i zapaprite prema ukusu.
Sve dobro promiješajte i ohladite u hladnjaku.
Poslužite kao prilog uz pečeno meso, hladne nareske ili ribu.
Uživajte u ovoj ukusnoj i kremastoj salati koja će vam uljepšati blagdane. Ako želite, možete joj dodati i malo nasjeckanog peršina za dodatnu aromu i boju.

Dobar tek!

Foto: Freepik