Francuska salata je jedno od najpopularnijih jela na našim blagdanskim stolovima, ali znate li kako je ona nastala i zašto se tako zove? U ovom članku ćemo vam otkriti zanimljivu povijest francuske salate i dati vam recept za njezinu pripremu.
Porijeklo francuske salate
Francuska salata nema puno veze s Francuskom. Niti je napravljena u Francuskoj, niti ju je napravio Francuz. Zapravo je nastala u Moskvi 1860. godine u poznatom restoranu Hermitage, gdje ju je u tajnosti pripremao poznati chef Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskih korijena. Olivier je u svoju salatu stavljao teleći jezik, kavijar, zelenu salatu, komadiće jastoga, kapare, male krastavce, tvrdo kuhana jaja i sojina zrna. Za preljev je koristio senf, vinski ocat i maslinovo ulje iz Provanse. Salata je postala vrlo popularna i bila je zaštitni znak restorana, a njezin recept je bio strogo čuvana tajna.
Međutim, jedan od Olivierovih pomoćnih kuhara, Ivan Ivanov, iskoristio je priliku da zaviri u recept kad je Olivier bio odsutan i pokušao ga oponašati u drugom restoranu. Ivanov je također prodao recept nekim izdavačkim kućama, koje su ga objavile u kuharicama. Tako je salata postala poznata široj javnosti, ali je s vremenom doživjela i promjene u sastojcima. Sve što je bilo skupo ili sezonsko je zamijenjeno jeftinijim i dostupnijim namirnicama, kao što su krumpir, mrkva, grašak, majoneza i kiselo vrhnje. Tako je nastala francuska salata kakvu danas poznajemo i volimo.
Ruska ili francuska salata?
Francuska salata se tako zove samo kod nas i u nekim susjednim zemljama, dok je u većini svijeta poznata kao ruska salata ili Olivierova salata. U Francuskoj ju još nazivaju i macédoine de légumes, što znači mješavina povrća. Salata je popularna i u Iranu, gdje joj se dodaje i piletina, te u Španjolskoj i Portugalu, gdje se poslužuje uz ribu. Ono što mi zovemo ruskom salatom je francuska salata s dodanim mesom pa tako možete dodati primjerice komadiće kuhane šunke ili komadiće pilećeg filea.
Ako ste se zaželjeli francuske salate, donosimo vam jednostavan recept za njezinu pripremu.
![francuska salata](https://zmaichek.com.hr/wp-content/uploads/2023/11/salad-olivier-russian-traditional-salad1.jpg)
Francuska salata recept
Sastojci:
500 g mrkve
500 g graška
500 g krastavca
9 jaja
500 g majoneze
600 g kiselog vrhnja
2 žlice senfa
sol i papar po ukusu
Priprema:
Skuhajte mrkvu i jaja. Kad se skuha, mrkvu, jaja i krastavce narežite na što sitnije komade.
Stavite jaja i povrće u zdjelu.
Ubacite vrhnje, senf i majonezu. Posolite i zapaprite prema ukusu.
Sve dobro promiješajte i ohladite u hladnjaku.
Poslužite kao prilog uz pečeno meso, hladne nareske ili ribu.
Uživajte u ovoj ukusnoj i kremastoj salati koja će vam uljepšati blagdane. Ako želite, možete joj dodati i malo nasjeckanog peršina za dodatnu aromu i boju.
Dobar tek!
–
Foto: Freepik