Postoje trenuci kada pronađete biljku koja savršeno spaja ljepotu i korisnost. Šareni kukuruz ili kako ga zovu kukuruz staklenog dragulja jedan je od najboljih i najzapanjujućih primjera ovog fenomena.
Ovaj šareni kukuruz izgleda kao da je fotošopiran. Ali on je pravi i lako ga je uzgojiti, a danas je sjeme također lako dostupno za kupnju.
Za one koji su se pitali o njegovoj jestivosti, šareni kukuruz se koristi za izradu brašna ili kao kukuruz za kokičanje. Ipak, kokice od ovog kukuruza obične su bijele boje, dok tvrđi dio ostaje šaren.
Za razliku od kukuruza šećerca, ovaj kukuruz se ne jede odmah s klipa. Međutim, vjerojatno je uzgajan kao ukrasna sorta iz očitih razloga. Stoga je odličan za ukrašavanje.
Priča koja stoji iza šarenog kukuruza
Carl Barnes iz Oklahome se zainteresirao za svoje indijansko naslijeđe i počeo je skupljati sjeme kukuruza koji je nekada davno rastao na tom području. Nakon što ih je pobrao, počeo je primjećivati osobine u kukuruzu koje nalikuju davno izgubljenim lokalnim indijanskim sortama kukuruza.
Ne zna se koliko je točno Barnes radio na ovom sjemenu, koliko je uzastopnih sezona pažljivo birao, spremao i ponovno posadio ovo posebno sjeme. Ali nakon mnogo godina, njegovim je trudom stvorena čudesna sorta kukuruza koja je osvojila tisuće ljudi diljem svijeta.
Barnes je naposljetku upoznao kolegu entuzijasta oživljavanja kukuruza Grega Schoena iz Novog Meksika, koji je počeo križati svoj lokalni indijanski kukuruz s Barnesovim duginim sortama kukuruza. Godine 2008. Schoen je raširio prvo sjeme šarenog kukuruza u svijet. Poslani su u Indiju, Izrael, Keniju, Meksiko i SAD svima koji su bili zainteresirani za njihov uzgoj.
Godine 2012. fotografija šarenog kukuruza postala je viralna i to je bilo to. Tržište šarenog kukuruznog sjemena vrtoglavo je poraslo. Sada se sjeme uzgaja diljem svijeta i pristupačno je većini vrtlara.
Iako se ova priča čini nevjerojatnom, ona i nije toliko neobična. Tisućljećima su ljudi elegantno komunicirali s biljkama koje održavaju pažljivim odabirom i čuvanjem sjemena. Ovaj proces, koji se ponavlja iz godine u godinu, mijenja i prilagođava biljke da poprime bilo koji broj poželjnih karakteristika, od poboljšane boje i okusa do otpornosti na bolesti i izdržljivosti.
–
Barbara D., Foto: Facebook