Rudolph van Veen, poznati nizozemski chef koji je u sklopu predstavljanja emisije “Rudolphova slatka ljetna tura” na 24Kitchen kanalu posjetio Hrvatsku, donosi još jedan jednostavan i ukusan recept. Salata od zelene jabuke, cikorije i rikule savršeno se kombinira s dimljenim lososom, a kremasti vinaigrette od bijele čokolade daje blagi dašak slatkoće!
Sastojci za salatu:
1 jabuka, Jonagold ili Zlatni delišes
4 cikorije
50 g rikule
½ crvenog luka
240 g dimljenog lososa, tanko narezanog
1 prstohvat kakao praha
Svježi češnjevac
Sastojci za vinaigrette:
50 ml vode
50 g bijele čokolade
1 žličica senfa
1 prstohvat wasabi paste
20 ml bijelog vinskog octa
75 ml ulja od kikirikija
1 ljutika ili mali luk
1 prstohvat soli
Priprema:
Prvo napravite vinaigrette. Vodu zakuhajte i prelijte preko nasjeckane bijele čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi i ostavite da se ohladi.
Pomiješajte u malom blenderu ili upotrijebite potopni blender, ljutiku narezanu na kockice, senf, wasabi, sol, ocat i vodu s bijelom čokoladom pa postupno dodajte ulje dok ne dobijete glatki i svilenkasti preljev. Ovaj vinaigrette možete držati u hladnjaku da se ohladi, ali ne predugo. Ako se ohladi čokolada će se stvrdnuti i ulje će postati gušće.
Jabuku ‘en julienne’ (pomfrit) prerežite, a listove cikorije ogulite s batrljaka. Luk narežite na vrlo tanke ploške i na svakom tanjuru napravite finu salatu od jabuke, radiča, crvenog luka i rikule. Koristite nekoliko žlica vinaigrette za aromatiziranje salate.
Salatu nadjenite tankim kriškama dimljenog lososa i nekoliko žlica vinaigrette od bijele čokolade. Na kraju salatu posipajte kakaom u prahu koristeći sitno cjedilo i malo svježih začina drenjine.
Pogledajte i Rudolphov recept za Meksičke pileće štapiće.
Omiljenog chefa 24Kitchen kanala pratimo od ponedjeljka do petka u 17 sati.