Počela je sezona šparoga. Ovo sezonsko povrće od davnina se naziva još i carskim jer su po njega brodovima odlazili kako bi carevi na svom jelovniku imali veliki izbor jela koja su nutritivno bogata te vrijedna za naš organizam. Početkom sezone, a nakon blagdana u kojima smo uživali u hrani, zagrebačka zelena oaza- restoran Botanist predlaže jela koja možemo pripremiti i u vlastitom domu ili pak uživati u njima na terasi ili prostoru ove popularne gastro oaze koja je spojena s prirodom.
Hrvatska je bogata šparogama. Upravo ćemo ih ovih dana, s toplijim vremenom pronaći u prirodi oko nas. Poznata je njihova dobrobit za srce, jetru, probavni sustav, ali i postizanje energije te gubitak kilograma. Zelene, bijele ili ljubičaste omiljeno su povrće chefova. „ Ljudi jako vole šparoge, iskorištavamo ih 100%. Gornji dio se koristi za umake za jela, a ostatak stabljike za temeljac. One su zero waste. Sve više se okrećemo zdravoj prehrani i divljim šparogama!“ – govori Kornelije Malić, šef kuhinje Botanista koji šparoge iz Dalmacije nabavlja na Trešnjevačkom placu.
Ovi vjesnici proljeća bogati su prehrambenim vlaknima, sadrže 90 % vode, bogati su vitaminima A, B i K te vitaminima C i E. Botanist predlaže pet jela koja se lako pripremaju i u vlastitom domu a uključuju juhu od šparoga, fritaju, fuže s panectom i šparogama, rižoto te filet mignon u umaku od šparoga. Šparoge se pripremaju lagani i kratko, preporučeno je pirjanje ili kuhanje na pari ne duže od pet minuta.
Ova zelena oaza na Remetinečkoj cesti 101, tik do rotora, ovog proljeća blista u novom ruhu uz mnoštvo novih biljaka i sadržaja. Ovo je pravi bijeg od gradske vreve i užurbanog života uz uživanje u zdravim sezonskim delicijama.
Juha od šparoga
150g divljih šparoga
150g luka
3 češnja češnjaka
Sol,papar,bijelo vino
3 dcl pilećeg ili nekog drugog temeljca
Šparoge lomiti od vrha prema dolje dok ide.Na maslinovom ulju prepržiti krupno rezani luk,dodati donje-tvrde dijelove šparoga,češnjak i podliti sa temeljcem.
Vrhove šparoga skuhati u malo vode i procijediti njihovu vodu od kuhanja u temeljac od stabljika.
Temeljac samljeti štapnim mikserom,propasirati kroz gusto cijedilo. Vezati sa malo škroba,dotjerati okus začinima i preliti preko kuhanih vrhova.
Servirati sa kiselim zeljem ili malo vrhnja za kuhanje,po želji.
Fuži sa šparogama i pancetom
100g fuži
150g šparoge
50g panceta
Maslac
Grana padano
Sol, papar
Na maslinovom ulju prepržiti tanko narezanu pancetu,dodati kuhane vrhove šparoga, podliti temeljcem od šparoga i ukuhati.
Dodati al’dente kuhane fuže i mantekirati s maslacem i ribanim Grana padano sirom.
Foto: Filip Popović