Krčki, istarski, drniški ili dalmatinski – koji je od četiri certificirana i na razini EU zaštićena pršuta ove godine najbolji, doznat će se u petak, 21. travnja, u hotelu Bonavia Plava Laguna u Rijeci gdje počinje tradicionalno najukusnija manifestacija Dani hrvatskog pršuta. Njezin program predstavljen je u riječkoj Kašetici, centru autohtonih proizvoda Primorsko-goranske županije.
Deveto izdanje ove manifestacije okupit će najbolje proizvođače zaštićenih pršuta koji su svoje uzorke već poslali na ocjenjivanje. U kvalitetu njihovih proizvoda imat će se prilike uvjeriti svi oni koji u subotu, 22. travnja, dođu na riječki Korzo. Ondje će nagrađivani proizvođači od 8 do 15 sati po promotivnim cijenama prodavati i prezentirati svoje pršute.
Prvi put u Rijeci, a drugi na Kvarneru
“Manifestacija je natjecateljskog karaktera pa svake godine proizvođači certificiranog pršuta uoči Dana hrvatskog pršuta šalju svoje najbolje uzorke na ocjenjivanje. Šampionski pršut uvijek pobudi najveće zanimanje građana i turista drugog dana manifestacije koja se obično organizira na najfrekventnijem mjestu u gradu domaćinu”, naglašava Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta koji okuplja dvadesetak proizvođača i organizira manifestaciju.
Prvi su Dani hrvatskog pršuta održani 2015. u Splitu i od onda se svake godine sele u drugi grad. Prvi put dolaze u Rijeku, ali ne i na Kvarner. Drugo izdanje manifestacije održalo na Krku odakle dolazi i prošlogodišnji šampion Vjekoslav Žužić.
„Iznimno nam znači što smo dobili ovu manifestaciju koja se bavi promidžbom i ocjenjivanjem premium proizvoda kao što su četiri zaštićena hrvatska pršuta. Već godinama potičemo naše proizvođače i usmjeravamo ih na specijalizaciju i dodavanje vrijednosti primarnim poljoprivrednim proizvodima, a tako ćemo nastaviti i u novom programskom razdoblju za koje trenutno izrađujemo sve potrebne dokumente sukladno europskoj i hrvatskoj zakonskoj regulativi. Drago mi je da su se kolege iz Klastera odlučili ove godine za Kvarner“, poručuje zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula.
Privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke Jana Sertić istaknula je kako se ovaj grad želi razvijati u smjeru urbanog turizma s naglaskom na selektivnim oblicima među kojima eno-gastro zauzima posebno mjesto i ovakva događanja posebice u pred i posezoni rezultiraju time da ljudi dolaze u Rijeku.
Još uvijek pojedemo dvostruko više pršuta nego što ih proizvedemo
Unatoč trendu otvaranja novih pršutana, moderniziranju starih i povećavaju proizvodnih kapacitete, transformaciju na zeleno poslovanje u skladu s poljoprivrednom politikom, u Hrvatskoj se i dalje proizvodi dvostruko manje pršuta nego što je potražnja za njima. Proizvodimo ih oko pola milijuna, a pojedemo dvostruko više, odnosno potroši se jednako domaćeg i pršuta iz uvoza.
“Bez obzira na poskupljenje mesa više od 50 posto te poskupljenje energenata i nedostatka radne snage, nije došlo do drastičnih povećanja cijena pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda. Korekcija cijena je neizbježna, kreće se od deset do 15 posto, ali ne utječe na plasman, jer kad je kvaliteta u pitanju ljubitelji ove delicije ne pitaju koliko košta“, kaže Paolo Jelenić, predsjednik Udruge istarskog pršuta koji je jedini hrvatski pršut sa zaštitom izvornosti, dok ostala tri nose oznaku zaštićenog geografskog porijekla.
Volite li pršut vidimo se u Rijeci.
Foto: Tea Cimaš