Bulgur može biti super zamjena za rižu ili dodatak ljetnoj salati, osobito ako ste u potrazi za namirnicom s manje kalorija i kvalitetnim ugljikohidratima. U njega ćete se zaljubiti iz nekoliko razloga – pahuljasta tekstura, brza i jednostavna priprema!.
Bulgur je drobljena, djelomično kuhana i sušena pšenica. Njegovo pahuljasto zrno salatama daje osjećaj lakoće, a zahvaljujući brzoj pripremi može se kuhati zajedno s povrćem. Bulgur je bogat vlaknima i proteinima kao i manganom i kalcijem. Također je izvrstan izvor kalija i željeza. Zrna bulgura su toliko sitna da ih nije potrebno dugo kuhati. Za njihovu pripremu bit će dovoljno namakanje u kipućoj vodi u trajanju od svega 10 minuta.
Ukusna salata od bulgur pšenice i povrća neka bude vaš omiljeno ljetno jelo. Ovo jelo nije samo jednostavno za pripremu, već je hranjivo i ukusno te se može poslužiti toplo ili hladno. To je također odličan način da iskoristite povrće koje imate u hladnjaku ili vrtu. Po želji možete dodati i malo svježeg voća! Isprobajte i sami ovaj recept:
Sastojci:
• 1 šalica EKOZONA bulgura
• 2½ šalice vode ili temeljca od povrća
• 1 češanj češnjaka
• sezonsko povrće: luk, paprika, tikvica, patlidžan, rajčica
• ¼ šalice maslinovog ulja
• sok od ½ limuna (oko 3 žlice)
• sol i papar po želji
Priprema:
• Bulgur dobro operite.
• Operite povrće i narežite ga na sitne kockice.
• Ogulite češnjak i nasjeckajte ga na sitno.
• Bulgur skuhajte prema uputama na pakiranju (otprilike 10 minuta)
• U međuvremenu kuhajte povrće u posoljenoj vodi dok ne omekša (oko 2-3 minute). Ocijedite ga i ostavite sa strane da se malo ohladi.
• Kada je kuhano, dodajte bulgur i povrće u jednu zdjelu i pomiješajte ih dok se dobro ne sjedine (možete koristiti ruke ako želite).
• Iscijedite malo soka od limuna preko svega prije nego što umiješate malo maslinovog ulja i soli i papra po ukusu (nastavite kušati dok ne dođete do nečega što će zadovoljiti vaše nepce!).
Posluživanje:
Poslužite ga toplog ili ohlađenog, kao prilog ili glavno jelo.
Nadamo se da ćete uživati u ovom receptu za salatu s bulgurom koliko i mi.
Pročitajte i Blagodati cjelovitih žitarica
Ako želite biti sigurni u kvalitetu namirnica u kojima želite uživati u svojim domaćim jelovnicima, odaberite proizvode iz EKOZONA asortimana. Bulgur, kao i ostali EKOZONA proizvodi uzgojeni su bez pesticida i aditiva kod odabranih proizvođača s dugom tradicijom, a k tomu se pri njihovoj proizvodnji pridaje i velika pažnja ekološkim standardima.