Juha je jelo koje datira daleko u prošlost civilizacije. Od pojave lonca juha je simbol brige za organizam. Idealan je odabir za početak svake gastro gozbe i obiteljskog okupljanja. Zagrebački restoran Bota Šare poznat je po domaćoj kuhinji i tradicionalnim receptima. Ovaj put članovi ugostiteljske obitelji, uz one tradicionalne, predstavljaju i neke nove pomalo egzotične recepte za proljetne juhe koje možemo pripremiti i u vlastitom domu. Juha je jelo koje krijepi organizam i čisti ga od toksina. Nutritivni sastav juha stavlja ih u top jela mnogih dijeta i detoksikacijskih kura.
Juha od školjaka pravi je specijalitet Bota Šare restorana. Većina sastojaka za ovaj recept dolazi iz malostonskog zaljeva, a upravo u podrijetlu namirnica krije se tajna čarobnog okusa ovog jela. Okus mora iz ovog tanjura zagrijati će vas za ljeto koje nam je pred vratima.
Gazpacho ili hladna juha od svježih krastavaca apsolutno je osvježenje i za Botinu kuhinju, ali i za vaš organizam. Lako se priprema, hidratizira i budi organizam. Lagana je i lako probavljiva, a tijelu daje potrebne vitamine i minerale.
Krem juha od mrkve i đumbira vitaminska je bomba za organizam. Mrkva koja je bogata beta karotenom i brojnim vitaminima, dok đumbir liječi mučnine, poboljšava raspoloženje i odličan je za mršavljenje. Ova juha priprema se na maslinovom ulju, peršinu i obiluje začinskim biljem iz povrtnjaka obitelji Šare.
Proljetna juha a la Bota savršen je spoj je zdravih zelenih proljetnih plodova. Lagana i okrepljujuća juha oslobađa nas proljetnog umora i priprema za preostale izazove u danu. U njoj su komorač, grašak, mrkva, bob i šparoge.
Četiri izvrsne juhe najava su proljetne rapsodije okusa u Bota Šare restoranima.
PROLJETNA JUHA A LA BOTA
Sastojci:
-0,5 dcl maslinovog ulja
-2 luk
-2 režnja češnjaka
-50 g mrkve
-100 g boba
-100 g graška
-50 g komorača
-50 g šparoga
0,5l vode
-sol po želji
-papar po želji
Priprema:
Luk, češnjak i mrkvu nasjeckati na sitne kockice. Prodinstati prvo luk zatim dodati češnjak i mrkvu sve posoliti i popapriti dinstati još par minuta. Zaliti sa 0.5l vode te dodati bob, šparoge i komorač. Kuhati pola sata, na kraju sve propasirati štapnim mikserom.
KREM JUHA OD MRKVE i ĐUMBIRA S MEDITERANSKIM BILJEM
Sastojci:
-0.5 dcl maslinovog ulja
-2 luka
-3 režanja češnjaka
-20 g đumbira
-450 g mrkve
-1 lovorov list
-0.5l vode
0.5l temeljca ribljeg
-5 g sušenog primorskog vriska
-2 g svježe domaće mente
-Stonska sol po želji
Priprema:
Luk i češnjak nasjeckati na sitno. Mrkvu ogulite i narežite na ploške. Na zagrijanom maslinovom ulju dobro prodinstati luk zatim dodati češnjak i mrkvu još malo prodinstati dodati vrisak i lovorov list i zatim podliti vodom posoliti i popapriti.
Kuhati na srednje jakoj vatri oko 20-ak minuta. Juhu štapnim mikserom ispasirati da bude glatka. Dodati svježu mentu i servirati.
GAZPACHO OD KRASTAVCA
Sastojci:
-krastavac 4 komada srednje veličine
-češnjak 1 pica
-peršin 10 g
-maslinovo ulje 0.5 dcl
-sok 1 limuna
-papar po želji
-Stonska sol po želji
-sjemenke sezama 20 g
Krastavce očistiti od kore nasjeckati na manje komade. Češnjak i peršin također nasjeckati na sitno, a zatim sve zajedno izmiksati štapnim mikserom. Ovisno o željenoj gustoći postepeno dodavati vodu. Zatim dodati maslinovo ulje i sok jednog limuna te papar i sol po želji.
Juhu posuti prethodno poprženim sjemenkama sezama.