Tom Hillenbrand: Kradljivac kave

Ako svakoga jutra pijete kavu, jedan ste od milijardu obožavatelja širom svijeta. Svakodnevno se konzumira više od 2,25 milijardi šalica kave. Upravo je tom obožavanom zrnu Tom Hillenbrand posvetio svoj roman Kradljivac kave, nakon čijeg čitanja svako novo ispijanje ovog napitka imat će drugo značenje. Autor je radnju smjestio u 1683. godinu kada su Europljani bili zaluđeni kavom, koja je za većinu bila nedostižan užitak zbog svoje visoke cijene. Osim što je bila skupa, drugi veliki problem bio je u tome što je monopol na nju imalo Tursko carstvo. Londonski filozofi, amsterdamski trgovci začinima i pariški pjesnici okupljaju se u kavanama kako bi uživali u ovom prosvjetiteljskom napitku. Svi oni nisu birali načine kako da ugode svojim nepcima, a onoga tko bi ju želio prokrijumčariti iz jemenske Moke očekuje smrtna kazna. Međutim, jedan mladi Englez osmislio je plan kako Turcima ukrasti ta dragocjena zrna. Kako mu je jedan veliki posao upravo propao, odlučio je krenuti na sve ili ništa: uz novčanu podršku Istočnoindijske kompanije okupio je tim stručnjaka iz raznih zemalja s namjerom da Turcima ukrade kavu.
Kradljivac kave prvi je roman Toma Hillenbranda u izdanju Mozaika knjiga na hrvatskom jeziku u prijevodu Branke Grubić. Ovaj napeti, avanturistički, povijesni roman toliko je vrsno ispričan da će se svaki čitatelj osjećati kao u kinu. Napeti i eruditski način pisanja oduševit će sve čitatelje brojnim nepoznatim činjenicama iz europskog života tog doba, ali donijeti i veličanstveno ispričanu avanturu.

„Tom Hillenbrand nije napisao samo napet krimić nego i sjajno istražen, raskošan povijesni roman.“ – Stern
Prekrasni su opširni opisi boja, mirisa i zvukova Londona, Amsterdama i jemenskog lučkog grada Moke, uličica, tiskara, kavana, knjižara i stanova.“ – People

Video poruka autora za čitatelje u Hrvatskoj: https://www.youtube.com/watch?v=YD9d3YjIm6Y

O autoru:
Tom Hillenbrand, rođen 1972. godine, studirao je europsku politiku, volontirao u novinarskoj školi Holtzbrinck i bio je voditelj odjela u mediju Spegel Online. Njegovi kulinarski kriminalistički romani prodani su u stotinama tisuća primjeraka i prevedeni na mnoge jezike. Za Zemlju dronova dobio je, između ostaloga, nagradu Friedrich Glauser za najbolji kriminalistički roman godine. Njegovo posljednje objavljeno djelo triler je Hologrammatica.