Pet načina kako jesti zobene pahuljice

Zobene pahuljice sadrže kompleksne ugljikohidrate, biljne proteine i odličan su izvor vlakana

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je da proizvodi koji sadrže zob mogu biti označeni kao oni koji pomažu u sprječavanju razvoja srčanih bolesti. Zob, međutim, nije zaslužan samo za to. Ova “superhrana”, kako je ponekad nazivaju, povoljno djeluje na metabolizam, probavni sustav, regulira razinu šećera u krvi, a postoje istraživanja koja to povezuju sa smanjenjem rizika od malignih bolesti.

No, čak i ako vam ove zdravstvene blagodati nisu previše bitne, jednostavno ih možete promatrati kao izvrstan izbor za doručak. Nizak glikemijski indeks osigurat će stabilnu razinu šećera u krvi pa ćete dugo biti siti, a budući da nema glutena ova žitarica neće izazvati osjećaj težine u želucu.

Nudimo vam pet načina kako započeti dan zobenim pahuljicama

Granola
Pomiješajte zobene pahuljice s orašastim plodovima i suhim voćem po izboru. Dodajte meda tek toliko da poveže masu i prstohvat soli pa smjesu rasporedite po plehu i pecite 10-15 minuta. Povremeno promiješajte ako je potrebno. Hrskavu i zdravu granolu ohlađenu možete danima čuvati u staklenci ili metalnoj kutiji, a ujutro je kombinirajte s grčkim jogurtom i svježim voćem.

Zobena kaša
Jedan od najjednostavnijih načina uživanja u zobi je zobena kaša. Za kašu je najbolje koristiti izlomljene zobene pahuljice, a možete ih skuhati na vodi ili mlijeku, kravljem ili nekom biljnom mlijeku. Po potrebi zasladite medom ili agavinim sirupom i dodajte cimet. Ako koristite mikrovalnu pećnicu, za ovaj zdravi doručak će vam trebati samo 2 minute.

Zob preko noći
“Overnight oats” ili u bukvalnom prijevodu – zob preko noći, idealan je način konzumacije zobi u ljetnim danima. Zobene pahuljice stavite u staklenku i prelijte dvostrukom količinom tekućine (jogurt, mlijeko po izboru), promiješajte i ostavite u hladnjaku preko noći. Ujutro će vas dočekati hladan, kremasti doručak, koji preporučujemo sa svježim malinama ili borovnicama.

Smoothie
Ako dan započinjete mješavinom izmiksanog voća, preporučujemo da u blender dodate dvije žlice zobenih pahuljica. Osim što će poboljšati teksturu, zobene će kaše učiniti da dulje ostanete siti, dati će vam dodatnu dozu vlakana potrebnih za dobru probavu.

Jedan od nama omiljenih smoothiea je: zobene pahuljice, banana, naribat malo đumbira, cimet, žličica meda i bademovo mlijeko.

Kolačići od zobenih pahuljica
Iako biste na prvu pomislili da je pripremanje muffina prevelika aktivnost za jutarnji obrok, kod ovih to nije slučaj. Pomiješajte zobene pahuljice i prethodno zgnječenu bananu što zreliju. Od ove smjese pravite kolačiće, neka mjera za jedan bude veća žlica smjese koju ćete rasporediti po plehu. Pecite ih desetak do petnaest minuta, a pritom je dobro paziti da vam ne smetaju. Preporučamo da koristite papir za pečenje, kako ne biste morali previše prati posuđe, a čim se kolačići ohlade konzumirajte ih uz kavu ili cijeđeni sok od citrusa.

Pročitajte i Hladne juhe za vruće ljetne dane