Hladne juhe za vruće ljetne dane

Najpoznatija hladna juha, špannjolski gazpacho uvijek je dobrodošla kao ukusna opcija za okrjepu tijekom ljetnih vrućina. No, ovom prilikom ćemo vam predstaviti tri druga recepta, uz koja će ljetni dani proći što lakše, a naravno i ukusnije.

Hladna juha od rajčice i bosiljka

Izvor Pixabay

Vrlo je važno da u ovom receptu koristite kvalitetne rajčice jer se u njima krije tajna okusa. Prirodna slatkoća rajčice će u ovoj hladnoj juhi itekako doći do izražaja, pogotovo uz aromatični bosiljak. Uz nizak broj kalorija, tu su i vitamini A i C koji će dodatno pomoći vašem tijelu tijekom toplih dana.

Sastojci
1 kg rajčice
50 g svježih listova bosiljka
250 g juhe od povrća
2 češnja češnjaka
2 žličice balzamičnog octa
sol i papar

Rajčice operite, odstranite im peteljke, narežite na četvrtine, a središnji dio im odrežite tvrdi dio. Stavite ga u blender sa svim ostalim gore navedenim sastojcima. Pustite blender da odradi svoje i dobro samelje sastojke. Ovu smjesu ulijte u lonac, pa ostavite da kuha 10 minuta na laganoj vatri. Možete poslužiti i toplu, no najbolje je juhu ohladiti i poslužiti s nekoliko listića svježeg bosiljka.

Hladna juha od graška i mente

Izvor Pixabay

Iznenadit ćete se kada shvatite koliko je jednostavno pripremiti ovu hladnu juhu. S druge strane, okus mu je vrlo kompleksan i osvježavajući. Metvica je poznata po svojim svojstvima hlađenja, što će pomoći kod visokih temperatura. Osim toga, oraspoložit će vas impresivna zelena boja juhe.

Sastojci
1 žličica maslinovog ulja
25 g maslaca
1 glavica crvenog luka
1 režanj češnjaka
750 g graška (svježeg ili smrznutog)
75 g svježeg lišća metvice
1 litra juhe od povrća
75 g parmezana
sol i papar

U loncu na srednjoj vatri otopite maslac i dodajte maslinovo ulje. Crveni luk sitno nasjeckajte i pržite dok ne omekša. Ubacite češanj češnjaka nasjeckanog što sitnije. Nastavite pržiti još 3 minute. Zatim u lonac ulijte ¾ graška, ¾ juhe od povrća i nasjeckane listiće mente. Poklopite lonac i ostavite da se sve kuha 10 minuta na srednjoj vatri. Nakon toga juhu prebacite u blender i dobro je ispasirajte. Juhu vratite u lonac, dodajte preostali grašak i juhu, posolite i popaprite, pa kuhajte još 5 minuta. Pustite da se juha ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim je dodatno ohladite u hladnjaku. Poslužite sa svježe ribanim parmezanom.

Hladna juha od komorača i grejpa

Neobična kombinacija komorača i grejpa neće vas ostaviti ravnodušnima. Ako pripremate večeru na kojoj želite nekoga impresionirati, onda se ova hladna juha mora naći na vašem jelovniku.

Sastojci
2 žličice maslinovog ulja
2 žličice soka od limuna
500 g komorača
3 šalice vode
¼ šalice soka od grejpa
sol i papar

U loncu lagano zagrijte maslinovo ulje i svježe iscijeđeni sok od limuna. Koromač operite i prerežite, izbjegavajući donji i srednji tvrdi dio. U tavu sa zagrijanim maslinovim uljem i limunovim sokom stavite komorač. Koromač posolite i pirjajte 10 minuta uz miješanje. Zatim dodajte vodu, zakuhajte i ostavite da se juha kuha 20 minuta na srednjoj vatri. U blenderu zgnječite juhu od komorača, ostavite da se ohladi pa je stavite u hladnjak na sat vremena. Prije posluživanja u juhu ulijte svježe iscijeđeni sok od grejpa, po potrebi dodatno posolite i obavezno popaprite.