Kako zaštiti zdravlje tijekom ekstremnih vrućina koje su pred nama?

Toplinski val koji već danima hara Europom zahvatio je i Hrvatsku, a ekstremne vrućine koje nas očekuju sljedećih nekoliko dana za sobom nose i nepovoljan utjecaj na naše zdravlje. Kako bi se zaštitili od toplinskog udara, stručnjaci podsjećaju na važnost unosa dovoljne količine tekućine u organizam. Pri tome se savjetuje izbjegavanje gaziranih zaslađenih pića te napitaka koji sadrže kofein, alkohol i šećer jer doprinose dodatnom gubitku tekućine iz tijela. Prirodna mineralna voda najbolji je saveznik u borbi protiv vrućina jer sadržava stabilan mineralni sastav i optimalnu pH vrijednost.

Voda čini oko 60% ukupne mase odrasle osobe, a gubitak samo jednog postotka tekućine u našem tijelu može se nepovoljno odraziti na naše zdravlje uzrokujući glavobolju, razdražljivost i manjak koncentracije. Nedostatak veće količine tekućine u organizmu dovodi do grčeva u mišićima, vrtoglavice, slabosti i dehidracije. Zbog toga zdravstvene ustanove podsjećaju kako je vodu potrebno piti i kada ne osjećamo žeđ jer je njezina pojava već prva naznaka blage dehidracije.

No, važno je i kakvu vodu pijemo za zaštitu zdravlja tijekom vrućina. Primjerice, prirodna mineralna voda Jana sadrži minerale poput silicija te ima idealan omjer kalcija i magnezija koji su bitni za izgradnju vezivnog tkiva, njegu kože te optimalan rad našeg organizma. Takav mineralan sastav čini Janu jedinstvenom, a njezina konzumacija sigurno će pomoći u rashlađivanju tijekom vrućih dana koji su pred nama.

Podsjetimo još jednom, odgovarajući ukupni unos vode za odrasle osobe iznosi 2L dnevno za žene, te 2,5L za muškarce.