Zavirite u potkrovlja Jasne Bilušić, Mirne Sporiš, Hrvoje Dumančića i Ivana Juretića

U Orisu, kući arhitekture, premijerno je prikazana serija dokumentarnih filmova Svjetlost u potkrovlju snimatelja i režisera Vjekoslava Skledara, Senada Zemunovića, montažerke Tihane Čuljak te producentice Jasne Jelinek. Filmovi prikazuju stvaralaštvo i životnu strast četiriju umjetnika, ujedno ambasadora dnevne svjetlosti – kipara Hrvoja Dumančića, glumice i dramaturginje Jasne Bilušić, balerine Mirne Sporiš i arhitekta Ivana Juretića. Zajednička osobina tih umjetnika, osim strasti prema svojem poslu, jest i ljubav prema potkrovljima te prirodna svjetlost kao izvor umjetničke inspiracije.

Još kao dijete često sam odlazila u svoj današnji dom, koji je tada bio tavan iznad stana u kojem sam živjela s roditeljima. Već sam tada znala da želim živjeti upravo na tom tavanu kada odrastem, baš kao što sam s pet godina znala da želim biti balerina. Iskreno, ne mogu zamisliti život u stanu omeđenu strogim zidovima. Ovaj tavanski prostor daje mi umjetničku slobodu i mnogo svjetlosti, koja mi je neizmjerno važna. Kada bih mogla, imala bih cijeli stan u prozorima i krov bi bio jedan veliki prozor. Moj stan odražava moju osobnost. Ja sam umjetnik, moj je život teatar, a tako izgleda i moj stan, kao jedna velika pozornica obasjana, umjesto reflektorima, prekrasnim prirodnim svjetlom“, objasnila je Mirna Sporiš, prvakinja baleta i protagonistica filma.

Kako o svjetlosti promišlja arhitekt, kojemu je svjetlost ujedno najvažniji element o kojem razmišlja pri kreiranju novog objekta, otkrio je arhitekt iz Rijeke Ivan Juretić. „Svjetlo je osnovni graditelj arhitekture jer bez svjetla ne postoje ni predmeti, oblici, volumen… Rekao bih da je svjetlo od presudne važnosti u oblikovanju prostora. Pri stvaranju ovoga nesvakidašnjeg projekta, izradi skloništa na Velebitu, vodio sam se strašću koju i sam osjećam prema planinama, ali i mišlju kako da pustim svjetlost u ta mala skloništa i učinim ih povezanima s okolinom u kojoj se nalaze. U arhitekturi je svjetlost polazišna točka, to nije samo neki otvor ili prozor, nego element o kojem se razmišlja već u početku kako bi svi ostali elementi na kraju imali smisla“.

Hrvoje Dumančić, akademski kipar poznat po motivu konja, podijelio je s gledateljima svoje iskustvo umjetničkog stvaranja. „Svjetlost je jedan od najvažnijih segmenata svakoga umjetničkog atelijera. Sjećam se, kada sam izrađivao skulpture u garaži, prije nego što sam preselio atelijer u potkrovlje, znalo mi se događati da tek kada skulpturu iznesem na danje svjetlo, uočim određene nepravilnosti, koje sam poslije morao dorađivati. Prirodno je svjetlo nezamjenjivo“.

Jasna Bilušić, glumica i dramaturginja, odlučila se za život u potkrovlju ponajprije radi mira i igre svjetlosti. „Ja sam dijete Novog Zagreba, odrasla sam u neboderu sa šesnaest katova. Odlučila sam da svoj dom želim imati u potkrovlju iz jednostavnog razloga da nema nikoga iznad mene, a i zato što su potkrovlja u mojoj glavi uvijek bila romantična skrovišta. Svjetlost, kao sastavni dio svakog potkrovlja, umjetnicima je važna iz različitih razloga. Ja bih poetično rekla da se ona lomi u mojoj duši. Prostor potkrovlja osvojio me šetnjom svjetla od jutra do večeri, ali i zvukovima grada koji su tu, ali nisu u prvom planu, negdje su daleko. Potkrovlje mi daje potreban mir za stvaranje.“

Dnevna svjetlost važna je u životu svakog čovjeka, ona olakšava svakodnevne aktivnosti poput učenja, čitanja, pospremanja, rada na računalu, kuhanja, ali i dječje igre, te ih čini ljepšima i ugodnijima.

Tvrtka VELUX više od 75 godina donosi prirodnu svjetlost u domove ljudi u više od 40 zemalja svijeta. Samo ime tvrtke, VE – ventilacija i LUX – svijetlost, govori da je naša misija i vizija svaki prostor učiniti prozračnim i punim danjeg svjetla. Stoga i nije čudno da smo se odlučili spojiti umjetnost i prirodnu svjetlost te zajedno s našim suradnicima i ambasadorima dnevnog svjetla izraditi seriju dokumentarnih videa koji prikazuju upravo esenciju branda Velux. Prirodno svjetlo utječe na kvalitetu života, čini svaki prostor ugodnijim, ljepšim za život i stvaranje te svojom toplinom kuću ili stan pretvara u dom. Serijom videa Svjetlost u potkrovlju potvrdili smo sve te čimbenike“, izjavio je Vojko Golmajer, direktor tvrtke VELUX Hrvatska.

Premijeru filmova posjetili su mnogi arhitekti te osobe iz javnoga i kulturnog života – Iva Šulentić, Lana Klingor Mihić i Alis Marić kao i protagonisti filmova – Mirna Sporiš, Jasna Bilušić, Hrvoje Dumančić i Ivan Juretić.

Kratke dokumentarne filmove Svjetlost u potkrovlju možete pogledati na poveznici Filmovi “Svjetlost u potkrovlju”.
Više informacija možete saznati na mrežnim stranicama velux.hr i potkrovlje.hr.