Zaplovite Kupom na Žitnoj lađi

žitnoj lađi

Slobodno vrijeme volimo provesti na nekom izletu ili putovanju istražujući nešto novo. Tako nas je prošli sunčani vikend put vodio na plovidbu Kupom na Žitnoj lađi.

Žitna lađa nalazi se u Brođanima, blizu Karlovca pa ste iz Zagreba tamo za nekih 60 minuta, ovisno o gužvi na cesti. Mi smo išli na prvi polazak koji je u 11 sati, a potrebno je doći nekih 20 minuta ranije. Dan je bio predivan, tipičan za kasno ljeto kojeg je najbolje provesti u prirodi.

Povijesna ruta Karlovac -Istanbul

Žitna lađa je replika drvene lađe iz 18. stoljeća, kakva je u 18. i19. stoljeću plovila Kupom. U to doba Karlovac je bio važna kopnena luka, a rijeka Kupa ga je prometno povezivala čak i sa Istanbulom! Recimo, iz rumunjskog Temišvara Dunavom, Savom i Kupom roba je stizala do Karlovca, a onda Karolinom i Lujzijanom do Rijete te Jozefinom do Senja. Na toj bi se ruti lađom prevozila roba poput soli, začina i ulja, te drva, duhana i žita s istoka. Iz Karlovca se roba do luka Jadranskog mora prevozila cestama na konjskim zapregama.

žitnoj lađi

Najveći se dio putovanja obavljao na ogromnim drvenim lađama, koje su uz Kupu vukli ljudi, uglavnom robovi, uz lijevu obalu Kupe. Tek kasnije su tu ulogu preuzeli konji. Na obali je bilo 8 – 10 ljudi koji su konopima vukli brod, a na lađi su bila 2 mornara koja su se odgurivala od morskog dna. Kupa zna biti jako plitka, svega 1-1,5 metar dubine na nekim mjestima. Na vrhu lađe je bio kapetan koji je upravljao brodom. Ove plovidbe su u prošlosti uglavnom bile u jesen, zimu i proljeće, a ljeti ih nije bilo radi niskog vodostaja.

Do izgradnje željezničke pruge u 19. stoljeću lađarstvo je bilo najunosniji posao ovog područja, a karlovački lađari spadali su u najbogatiji i najutjecajniji dio tadašnjeg društva. Nakon izgradnje željeznice lađarstvo je polako zamiralo, a kroz godine se potpuno zatrlo, te se na Kupi između Karlovca i Siska više nije moglo vidjeti plovilo veće od čamca.

Ploviba na Žitnoj lađi traje 90 minuta i jako je opuštajuća i ugodna. Domaćini se stvarno potrude da vam u svakom pogledu bude ugodno i zabavno. Mornar Dario vas vodi u prošlost pričajući zanimljive priče i činjenice. Naučite i vezati razne mornarske čvorove na konopu. Vlasnica Jasmina se potrudi da svi isprobaju domaće likere i male zalogajčiće dok plovite. A kapetan Ivica vas cijelo to vrijeme sigurno vozi. Najmlađi putnici mogu također preuzeti kormilo i biti barem na kratko kapetani.

na žitnoj lađi
Dario, Jasmina i Ivica
Sirene i životinjski svijet na Kupi

Postoji i legenda o sirenama koja cijelom doživljaju daje bajkovitu notu, kao i lokacija mističnog potopljenog broda. Tijekom plovidbe vidjet ćete ostatke starog željezničkog mosta srušenog u Domovinskom ratu, Pavlinski samostan i Crkvu Majke Božje Snježne u Kamenskom. Imate priliku vidjeti i životinje iz toga kraja poput sive čaplje, patke, kornjače, kormorana ili orla štekavca koji ima raspon krila 1,80 metar. Nas je zabavljala grupa labudova koja je išla ispred lađe jednim dijelom našeg puta.

Siva čaplja

Svaki vikend, osim zimskih, Žitna lađa Zora vam daje mogućnost da upoznate Kupu i osjetite njezinu snagu te čujete zvuk njezine tišine. Imaju redovne linije subotom i nedjeljom, a u tjednu prevoze grupe u terminima po dogovoru. Odlična su ideja i za team building, djevojačke, rođendane i slično.

U svakom slučaju, ovo je jedna dobra preporuka za obiteljski izlet. A kad vožnja na Žitnoj lađi završi slobodno posjetite Karlovac koji nudi puno zanimljivih sadržaja.

Više informacija o plovidbi Žitne lađe potražite na stranici aurora-experience.com.

Tekst: Branka BH; Foto: Dejan H.