Kraljica Jadrana opet je u gradu

Ribarski brod Bota Šare jedan je od samo dvanaest njih u Hrvatskoj koji su certificirani za izlov divlje plavoperajne tune i trenutno njihovi ribari vrebaju na njih sjeverom Jadrana na najbolje primjerke. Jadran skriva ovu ljepoticu veličine od 50 kg do 200 kg, a što su već viđeni primjerci njihovim ribarima. Odmah nakon ulova stavlja se u led i transportira u njihove restorane.

Plavoperajna tuna smatra se najcjenjenijom na svijetu. Ja sam to prepoznao i odlučio predstaviti Dubrovniku. Postoji više vrsta tuna, između ostalog žutoperajna, dugoperajna, skipjack i druge mnogobrojne vrste, no mi lovimo plavoperajnu tunu, apsolutnu kraljicu Jadrana. U Jadranu je ima od juga pa do sjevera ovisno o dobu godine kako ona migrira. Njena migracija ovisi o njenoj hrani, sitnoj, plavoj ribi. Trenutno do ispunjenja kvote do Nove godine lovimo na sjeveru, točnije u Istri i Kvarneru, a početkom godine ju lovimo na jugu Hrvatske, od Dubrovnika pa do Visa. Lovimo tehnikom drifting, to je lov iz plovila koje nije usidreno, nego se pušta da ga nose morske struje i valovi. Postave se štapovi i bruma se srdelom!“ – ističe Pero Šare i dodaje: „Riba je u ovo doba godina najbolja jer se intenzivno hrani i sprema se za zimu te ima najbolju kvalitetu mesa. Ta jednostavna namirnica a blagoslov od našeg mora!“

Zavirili smo u kuhinju, pa nam je obitelj Šare predložila sushi specijalne rolice s tunom koje će biti izvrsno predjelo u ovoj plavoperajnoj simfoniji. Tuna tataki s džemom od češnjaka i s dodatkom crvenog vina prava je jesenska poslastica. Salata od tune, avokada i kozjeg sira obrok je prikladan za bilo koje doba dana. Šare filozofija je „Jednostavno i iz našeg dvorišta!“ To je blagoslov reći kada ti je dvorište uvala Malog Stona. Nismo ni svjesni kako ova namirnica za nas radi na puno razina, podizanje energije prije svega. Ovi specijaliteti će ovaj restoran uvrstiti visoko na listu mjesta koje ćemo rado posjetiti ove jeseni.

Tuna je plava riba, iznimno nutritivno bogata, stoga je liječnici i nutricionisti preporučuju za održavanje dobre krvne slike, ali i za prevenciju bolesti srca i krvnih žila i moždanih udara, zato što zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, reducira loš, a povisuje dobar kolesterol. Tuna je bogata i vitaminom B6, koji također povoljno djeluje na snižavanje homocisteina koji djeluje na aterosklerozu te ostalim vitaminima B kompleksa. Osim u prevenciji raznih bolesti i stanja, tuna je omiljen obrok sportaša, svih osoba pojačane fizičke aktivnosti i onih koji preferiraju zdravu prehranu zato što sadrži iznimno visok postotak proteina.

WOK S TUNOM-4 PAX

SASTOJCI:
-2 komada mladog luka
-2 komada crvene paprika
-2 češnja češnjaka
-2 komada tikvica
-500 g svježe tune
-sol
-papar
-soja sos
-šareni sezam
-maslinovo ulje

PRIPREMA:
-Poriluk narezati na kolutiće (samo bijeli dio)
Papriku i tikvicu na trakice
Češnjak narezati na listiće
-Tunu nasjeckati na kockice cca 2×2 cm i marinirati solju, paprom i soyom. Prije pečenja uvaljati u sezam.
-U zagrijanu wok tavu staviti 0,05 ml. maslinovog ulja. Prvo ispržiti tunu sa svih strana. Izvaditi van i ostaviti da se malo ocijedi.
-Na masnoću od prženja tune baciti paprike i češnjak, pržiti cca 2 min, zatim dodati tikvice. Kada tikvice omekšaju dodati mladi luk i podliti sa sojom (po potrebi sa malo ribljeg temeljca). Kada provri skloniti s vatre.
-Servirati povrće, na njega posložiti kockice tune, preko tune staviti sitno sjeckani mladi luk (zeleni dio)!