Ovog srpnja Mažuranac se ponovo pretvara u ‘place to be’

kod matoša

Poznata i omiljena zagrebačka manifestacija Ljeto kod Matoša spremna je za svoje ovogodišnje izdanje i to ponovno na dobro poznatoj lokaciji u samome centru grada! Caffe de Matoš tako će se održavati u hladovini drvoreda i ispod starih fenjera u skrivenom dragulju Donjeg grada – na Trgu braće Mažuranić. Vruće ljetne večeri na Mažurancu prepune tradicionalno sjajnih DJ setova, bendova, finih zalogaja i osvježavajućih koktela pod zvijezdama trajat će gotovo mjesec dana, točnije od 30. lipnja do 29. srpnja. A osim u Ljetu kod Matoša, posjetitelji će uživati i u programu još jednog odličnog festivala: LADO na Mažurancu.

Iza zgrade Lada, tik do HNK ili odmah pokraj Sokola, samo su neki od načina na koje se drugima može objasniti gdje će se provoditi ljeto u gradu dok se čeka odlazak na godišnji odmor, oporavlja od povratka s istoga ili jednostavno uživa u svim čarima najtoplijeg godišnjeg doba u Zagrebu. Ljeto kod Matoša savršena je kulisa da se na otvorenome, uz opuštenu atmosferu, sjajnu glazbu i ukusne ljetne zalogaje proslavi rođendan, zaruke, kraj radnoga tjedna ili jednostavno „majmunovo“. Gomila ležaljki, vreća, jastučića i stoličica za sjedenje, kao i neodoljive retro fotelje i kredenci, doprinijet će ugođaju u kojem će se svatko osjećati „kao kod kuće“.

Ponuda hrane i pića

Što se tiče zalogaja, organizatori su se pobrinuli da street food ponuda bude bogata te pruža za svakoga ponešto. Osim meksičke kuhinje, posjetitelji će moći probati najukusnije burgere i pizze, hrskave pržene krumpiriće i batate, domaću varijantu popularnog Philly cheesea, pilećih krilca i stripsa, a za one sa slatkim zubom tu su banana bread, dnevna ponuda svježeg voća, fritule i još slatkih iznenađenja. No to nije sve, jer na Mažurancu će se naći i široka ponuda u potpunosti veganskih jela kao što su vege burgeri, vege balls i vege hot dogovi.

A za pravo osvježenje na Ljetu kod Matoša moći će se birati između čak deset vrsta piva ili probati nešto drugačije, kao što su Spritz kokteli s pjenušcima te najbolji gin-tonic u gradu. Za one koji dođu u većem društvu te žele drugačije iskustvo i nešto što će dobro izgledati i na Instagramu, tu je i koktel koji se, umjesto u čašama, servira u lubenici! Tako će svatko tko naruči koktel od lubenice dobiti veliku polovicu domaće, mirisne i sočne neretvanske lubenice u kojoj se nalazi jedinstveni spoj ruma, limete i mente sa svježe cijeđenim sokom od lubenice u kojoj je i serviran.

Koncerti i DJ nastupi

Tople ljetne večeri na Mažurancu upotpunit će nezaobilazni koncerti i DJ nastupi. Srijedom i četvrtkom na rasporedu su live izvedbe domaćih, urbanih, glazbenika i bendova kao što su Anya Alu, NoA, Boje indiga, Toni Drama i Tom & The Twisters, a utorak, petak i subota rezervirani su za DJ-jeve među kojima su DJ Zozzo, DJ Bondža, DJ Leo i DJ Kanca. Različiti glazbeni žanrovi poput jazza, funka, rocka i popa zasigurno će zadovoljiti raznolike glazbene ukuse.

Za najmlađe su rezervirani vikendi kada će u subotnjim i nedjeljnim prijepodnevima klinci moći pogledati zanimljive i edukativne kazališne predstave Šarenog svijeta.

LADO na Mažurancu

Ali ni to nije sve što Mažuranac nudi svojim ljetnim posjetiteljima! Od 30. lipnja do 2. srpnja ugostit će i treće izdanje festivala LADO na Mažurancu, i to odmah uz zgradu Ansambla LADO. LADO će tako i ove godine pripremiti brojne radionice (plesna radionica, radionica rukotvorina i radionica tradicijskih glazbala), izložbe, predstave, uz dva premijerna koncerta Ansambla LADO i koncerte Zrinke Posavec te Borne Šercara i njegove Jazziane Croatice. Festival će otvoriti Ansambl LADO, a drugog danas festivala Etnografski muzej u Zagrebu pripremiti radionicu Moj najdraži kutak doma i stručno vodstvo kroz izložbu Intimni prostori svakodnevice.

Baš kao i Ljeto kod Matoša, festival LADO je u potpunosti besplatan. Namijenjen je svim posjetiteljima i stanovnicima Zagreba, od onih najmlađih do najstarijih.

Ljeto kod Matoša traje od 30. lipnja do 29. srpnja, a manifestacija je otvorena svakog radnog dana od 16 sati, subotama i nedjeljama od 10 sati, a zatvara se u ponoć. Sve informacije o programu i koncertima bit će dostupne na Facebook i Instagram stranici manifestacije.