Čudo od cvijeća koje garantira dobar osjećaj

cvjetne oaze

Pelargonije svojim šarenim cvjetovima šire pozitivne vibracije tijekom cijele godine, čineći život ljepšim. Ove biljke, jednostavne za njegu, u trenu pretvaraju osunčane balkone, terase i vrtove, ali i interijere u cvjetne oaze sreće. Stručnjaci za dekoraciju Pelargonium for Europe dijele svoje ideje za rajske vrtove pelargonija koji vas pozivaju na opuštanje.

Cvjetne terase

Ukrašene lijepim namještajem, jastucima i kućnim dodacima, terase donose dodatni ugođaj životnog prostora ljeti. Bilo da uživate u slobodnom poslijepodnevu sami u udobnoj pletenoj fotelji ili ležaljci, provodite večer s prijateljima i obitelji na nedjeljnom roštilju, pelargonije čine savršenu kulisu za uživanje na otvorenom.

cvjetne oaze

U žardinjerama ili posudama, ovo prekrasno južnoafričko cvijeće stavlja naglasak na šarenilo i opušteno ljetno raspoloženje.
Pelargonije izgledaju fantastično i kao zidni ukrasi. Svojim svijetlim bojama pretvaraju jednostavne ograde i zidove u atraktivna mjesta. Viseće pelargonije zanimljivo je kombinirati sa srebrno-nikal lozom (Dichondra argentea). Njihovi prekrasni cvjetovi također čine savršeni ukras svakog ljetnog stola. Za besorijekoran učinak, sve što trebate je jedna ili više biljaka u atraktivnim posudama na stolu. Izrezano cvijeće u vazama također izgleda odlično.

Balkoni ispunjeni cvijećem

Pelargonije u tren oka mogu pretvoriti čak i male balkone u cvjetne oaze. Cvijeće koje nije potrebno održavati dobro se nosi s urbanom klimom. Čak ni ljetni toplinski valovi nisu problem za ove izdržljive južnoafričke biljke. Na ekstremnim temperaturama, samo pazite da zemlja nije suha i zalijevajte ih redovito.
Ali čak i ako pelargonije moraju nekoliko dana ostati bez vode, obično prežive bez problema. Mogu pohraniti puno vode u svoje stabljike i lišće. Ovo je velika prednost za sve ljubitelje cvijeća koji su često izvan doma.

cvjetne oaze
Cvjetna oaza pored mora

Yoga retreat uz more i rascvjetale pelargonije u svježim ljetnim bojama stvaraju savršen ambijent za meditaciju i opuštanje.
Pelargonija lila boje ističe se u ovoj posudi u stilu amfore svojom primorskom patinom.
Kozmetički salon na otvorenom savršeno je mjesto za opuštajući spa tretman. Preparati s mirisom ulja pelargonija stoje spremni na ručno izrađenom stolu ukrašenom školjkama i pijeskom. Ovi preparati njeguju kožu i kosu te djeluju umirujuće i balansirajuće.

cvjetne oaze

Ukrasni cvjetni aranžmani od rezanih pelargonija u svježim bojama pružaju dodatni užitak tijekom ljeta. Ovi cvjetni ukrasi izgledaju fantastično i brzo se mogu napraviti. U staklene vaze jednostavno posložite stabljike bambusa i stabljike hrapave preslice (Equisetum hyemale). Dio stabljika napunite vodom i dodajte rezane pelargonije u jarkim bojama. Školjke koje leže u vodi na dnu vaze naglašavaju ugođaj mora.

Cvjetne oaze
Ideje za cvjetno uređenje interijera

Nemaju svi ljubitelji cvijeća sunčanu vanjsku površinu, pa je dobro znati da se pelargonije mogu uzgajati i u zatvorenom prostoru, pod uvjetom da imaju dovoljno svjetla. Mirisne i plemenite pelargonije posebno su dobre kao sobne biljke. Niz biljaka koje nije potrebno pretjerano održavati, doprinose ljetnoj atmosferi.
Aranžmani s rezanim pelargonijama ne ovise o uvjetima osvjetljenja.
Šareni središnji dio stola donosi osjećaj svježine, veselja i pri tom je odaje moderan dojam pa je preporuka kombinirati do pet različitih vaza u pastelnim nijansama, uz jarko narančastu. One su ispunjene s pelargonijama odgovarajućih boja te granama bambusa. Dodatno, trakice i plave vezice dodaju posudama šarmantan izgled.

Mirisne pelargonije nude razne arome, od jabuke i limuna preko đumbira, metvice i čokolade do ruže ili jorgovana. Kreativni kuhari mogu ih koristiti za oplemenjivanje salata, slastica, čajeva, koktela ili limunada.
Eterična ulja također čine neke mirisne pelargonije prirodnim lijekom protiv komaraca. Sorte s mirisom limuna posebno štite od štetočina, a mogu se koristiti ne samo na balkonu ili terasi, već i u spavaćoj sobi.

Detaljni savjeti o svim aspektima njege pelargonija dostupni su u specijaliziranim trgovinama.