Mladi rukometaši MRK Sesvete prošli edukaciju „Oživi me“

srčane smrti

Zahvaljujući Zakladi Hrvatska kuća srca sportaši su naučili kako spasiti nečiji život u slučaju iznenadne srčane smrti

Zaklada Hrvatska kuća srca i studentske udruge StEPP posjetili su ove subote Muški rukometni klub Sesvete kako bi educirali sportske trenere i mlade sportaše kardio-pulmonalnom oživljavanju prilikom iznenadnog srčanog zastoja.

Iznimno nam je drago što je MRK Sesvete prepoznao važnost edukacije svojih trenera i sportaša o kardio-pulmonalnom oživljavanju. Pozivamo i druge sportske klubove da nam se jave, jer ćemo ih vrlo rado posjetiti i zajedno sa studentskom udrugom StEPP educirati o oživljavanju. Zaklada Hrvatska kuća srca provodi projekt „Oživi me“ dugi niz godina i zahvaljujući brojnim javno-zdravstvenim akcijama educirali smo preko 7.000 građana laika oživljavanju prilikom iznenadnog srčanog zastoja“, izjavila je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca.

Nika Senjković iz udruge StePP dodala je, „Iznenadni srčani zastoj se ne događa samo starim i bolesnim osobama. Brojni primjeri nam pokazuju da su žrtve iznenadne srčane smrti bili upravo sportaši u punoj snazi, koji dotada nisu ni od čega bolovali. S obzirom na to da se 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, najčešće kod kuće, postoji mogućnost da će svatko od nas jednom u svom životu upravo biti svjedok srčanog zastoja te da će ta žrtva možda biti netko nama blizak“.

Nažalost svjedoci smo da se iznenadna smrt događa sve češće na sportskom terenu, ali i izvan njega. Smatram da je potrebno podići svijest i educirati što više ljudi kako bi mogli svojim znanjem spasiti ljudski život. Kao klub želimo da se naši treneri i igrači educiraju na svim razinama te budu primjer ostalima. MRK Sesvete u svom sustavu ima 11 trenera i oko 450 djece koji su u svakodnevnom procesu treninga i utakmica. Naši mladi sportaši su uz trenere prošli radionicu Oživi me kako bi u slučaju potrebe znali kako postupiti i pomoći bilo kolegi na terenu ili nepoznatoj osobi na cesti. Ulaganje u našu djecu je ulaganje u budućnost“, naglasio je Igor Vori, MRK Sesvete.

Za sada nema točnih epidemioloških podataka za našu zemlju o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja, no procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj, preživi njih tek 5 do 10. Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanje.