Huawei donosi Mother of Pearl dizajn na svoj najnoviji flagship

huawei p60 pro

Dok se danas pametni telefoni usmjeravaju prema čvrstim, mono bojama i minimalističkom izgledu, rijetko je vidjeti tehnološke brendove koji se odvajaju od trendova konzervativnog dizajna i eksperimentiraju s naglašenim i pomalo „over the top“ dizajnom. Možda je to jedan od razloga zašto je nedavno lansiranje HUAWEI P60 Pro u Rococo Pearl boji privuklo pažnju mnogih korisnika i medija. Kao prvi takav uređaj u industriji pametnih telefona koji nosi uzorak Pearl Texture, činio se kao riskantan potez branda koji je na kraju pohvaljen zbog svoje promišljene, elegantne izvedbe.

Kako bismo dublje zavirili u Rococo Pearl koncept, idemo iza kulisa kreativnog procesa i upoznajemo inspiraciju i dizajnersku priču uključenu u njegovo stvaranje.

Vječna ljepota i raskoš Rococoa

Iza dizajna proizvoda zapravo stoji kontroverzno, ali značajno umjetničko razdoblje 1700-ih. Filozofija ovog umjetničkog stila može se pratiti sve do podrijetla njegovog imena. Rokoko dolazi od riječi “Rocaille”, što je označavalo dekorativni barokni stil te se i stilski nastavljalo na tu epohu. Rocaille stil koristio je minijaturne predmete kao što su vrtni šljunak, kamenje i školjke, tvoreći njihovom uporabom nepravilnu i naglašenu vizualnu igru koja je eternizirala svijet umjetnosti. Rokoko se postupno razvio i postao dovoljno zastupljen u likovnoj umjetnosti te su njegova asimetrija i pomalo pretjerano raskošan stil postali potpis te povijesne epohe.

Opet, nastavljajući svoju jedinstvenu dizajnersku tradiciju, HUAWEI P60 Pro u Rococo Pearl modelu usvaja bezvremenske stilske izraze baroknih remek-djela – njegov dekorativno naglašeni izgled, sedefni sjaj i zamršeni pastelni kovitlaci odaju počast duhu rokokoa.

Huawei CMF Mother of Pearl proces

Tradicionalni biserni dizajn nadilazi modne trendove i pronašao je svoje mjesto kao bezvremenski umjetnički izraz. Sedef se može pronaći u stoljetnoj arhitekturi palača, pa čak i u najnovijim, najmodernijim izdanjima luksuznih satova.

Sedefni mekušac sam po sebi utjelovljuje sam koncept bezvremenske ljepote, stvarajući bisere i dekorativna blaga kroz svoj dug životni vijek. Kako se iznova obnavlja kroz vrijeme, njegova prirodna biološka ulja se tijekom godina nakupljaju u ljusci, dobivajući prirodnu i svima poznatu teksturu. Ovi izvanredni komadi dizajna prirode koji oduvijek fasciniraju masu također se zgušnjavaju s jedinstvenim sjajem koji se osvjetljava unikatno pod različitim kutovima svjetlosti.

Ali kako bi se u tehnološkom procesu rekreirala točnost njegovih tekstura i sjaja nje baš bio jednostavan i lak inženjerski proces. Dizajneri koji stoje iza HUAWEI P60 Pro kombinirali su ručno izrađene metode s modernim proizvodnim tehnikama, neprestano istražujući inovacije kako bi postigli finalni proizvod.

Sve je počelo od dizajnerskog tima koji se povezao s majstorima talijanskog proizvođača ovog dizajna, koji su im pokazali kako dobro replicirati biserni efekt. Talijanski proizvođač koristi ručne metode za postizanje višeslojne strukture slične sedefu, te kroz efekt disperzije bezbrojnih fino slojevitih struktura, donosi sedef kroz bogate i tople efekte promjenjivih svjetla i sjena. Ovaj efekt zahtijeva bogatu unutarnju strukturu i određenu debljinu materijala da bi se reflektirao.

Isprva je bilo nepoznato može li se ovaj materijal koristiti u sofisticiranim elektroničkim proizvodima poput mobilnih telefona. Budući da je prostor za dizajn ostavljen za teksturu na mobilnim telefonima iznimno tanak (manje od 0,1 mm, samo 1/5 ili čak 1/10 debljine najtanjeg dijela tradicionalnih rukotvorina), Huawei tim se bacio u potragu za rješenjem kako postići isti efekt na ultra-tankoj površini pametnog telefona uz očuvanje prirodne biserne teksture.

Nakon mnogih rundi eksperimentiranja, tim dizajnera uspio je pronaći prirodni mineralni biserni prah i kombinirati ga s ekološki prihvatljivim acetatnim materijalom ekstrahiranim iz prirodnih biljaka. To je omogućilo rekreaciju bljeskajućih slojeva u nijansi nazvanoj Mother of Pearl Texture. Kroz složene ručno izrađene mozaike, uzorke spajanja blokova i glatko promjenjiv sjaj, rezultat je bila prirodna tekstura sedefa s jedinstvenim uzorkom na svakom pojedinom proizvedenom modelu.

Kroz ovo dugotrajno istraživanje i razvojno putovanje Huawei je konačno patentirao vlastiti CMF Pearl Texture Design proces.

Svaki uređaj donosi jedinstven i unikatan doživljaj dizajna

Prirodna ljepota dolazi kroz red u kaosu, pravilnost u nepravilnostima te sigurnosti u neizvjesnosti. Proces izrade sedefa imao je za cilj vratiti ovu ljepotu prirode u unikatnost inovativnog tehnološkog uređaja. Ovo nije bila jednostavna proizvodnja umjetnih uzoraka, već stvaranje potpuno nove tehnologije koja dolazi iz same prirode – onog dijela koji je obdaren sunčevom svjetlošću, morskom vodom i tlom za rast, a potom i prirodno oblikovan s teksturama koje se neprestano mijenjaju.

Baš kao što je svaki pojedinac jedinstven i svatko ima jedinstvenu ljepotu i vrijednost unutar svog života, tako i proces sedefiranja svakom modelu P60 Pro u Rococo Pearl izvedbi daje jedinstvenu i ekskluzivnu ljepotu. Dakle, ne samo da je Huawei vizualno ponovno stvorio izgled Mother of Pearl Texture, već je čak rekreirao samu njegovu nepravilnosti i jedinstvenosti.

Svaki će kupac ovog modela i izvedbe P60 Pro imati vlastitu jedinstvenu izvedbu Rococo Pearl teksture na svom uređaju, dobivajući personalizirano i ekskluzivno iskustvo posjedovanja pametnog telefona koji je unikatan svakom pogledu.