Arturov otok – emotivan roman o odrastanju bez roditelja

Bogatom nakladničkom programu Petrinih knjiga pridružen je kultni naslov Arturov otok – nekonvencionalan, ali epski emotivan roman o odrastanju bez roditeljskog kompasa talijanske spisateljice Else Morante. Ovo napeto i neizvjesno djelo priznaje ljubav kao iskustveni osjećaj koji popunjava praznine iz djetinjstva i budi nadu u kvalitetniju budućnost, a istovremeno naglašava važnost majčinstva.

Premda se talijanski i inozemni kritičari dan-danas bave magičnim realizmom kojim prevladava opus Else Morante, njezini su klasici godinama prolazili mimo interesa hrvatskih izdavačkih kuća. Ipak, o njezinu značaju ponajviše govori činjenica da je popularna talijanska književnica Elena Ferrante vlastitu karijeru zasnovala na pseudonimu inspiriranom upravo Moranteinim likom i djelom. Ususret obljetnici 111. rođendana Else Morante, jedan od njezinih najznačajnijih romana nagrađen Stregom napokon je dostupan i na hrvatskom jezikom.

Arturov otok priča je o zapuštenom i ratobornom dječaku Arturu čija je majka umrla pri porodu, a otac je često na putovanjima s kojih se vraća bez najave. Prepušten samome sebi, Arturo dane provodi na plažama i u neobičnoj kući koja je pripala njegovu ocu u ne baš najjasnijim okolnostima. U jednom od svojih dolazaka otac dovodi novu suprugu, svega dvije godine stariju od Artura kojemu je četrnaest. Taj će događaj preokrenuti Arturov život: samotna arkadija postat će prošlost, a Arturo će postati čovjek koji će u najosjetljivijim godinama morati početi otkrivati život i sve ono što on donosi, kako ljubav i prijateljstvo, tako i bol i očaj.

Odražavajući avanturistički i buntovni duh autorice, Arturov otok djelomično je rezultat ugrađivanja njezinih osobnih sjećanja i drugih autobiografskih elemenata u štivo koje donosi realan prikaz mladog života u lancima nezrelosti i manipulacija. Odrastajući bez majke u svijetu koji prezire žene, Arturo gaji naklonost te idolizira oca kao prototip pravog muškarca, dok ga istovremeno doživljava suparnikom. Nevješt u raspoznavanju i kontroliranju osjetljivih emocija ipak herojski testira svoju znatiželju, a donkihotovski pothvati vode ga do sukoba i šokantnih spoznaja remeteći njegova dječačka uvjerenja i slamajući čvrsto ukorijenjene iluzije.

Arturov otok intrigantno je i poučno štivo koje kombinacijom čiste realnosti i poneke karikature podsjeća na važnost pravovremenog usmjeravanja djece ka životnim vrijednostima i spoznajama do kojih je nemoguće doći u uvjetima separacije od primarne socijalizacije.

Elsa Morante, Rome, 1961

Elsa Morante (1912. – 1985.) bila je talijanska spisateljica, pjesnikinja, prevoditeljica i autorica knjiga za djecu te jedna od glavnih pripovjedačica u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. Roman Arturov otok objavila je 1957. godine, a za isti je kao prva žena osvojila prestižnu književnu nagradu Premio Strega. Poznati roman Povijest kroz koji opisuje događaje oko Rima tijekom Drugog svjetskog rata objavila je 1974. godine, a knjiga je unatoč brojnim negativnim reakcijama postala nacionalni bestseller. Svjetska knjižnica Bokklubben 2002. godine uvrstila je Povijest u 100 najboljih svjetskih klasika svih vremena, a još 1986. adaptiran je u TV seriju. Svojim posljednjim romanom, Aracoeli (1982.), Morante sažima motive i trendove vlastita književnog opusa ističući nevinost djetinjstva i važnost stvaranja fantastičnih svjetova za bijeg od turobne stvarnosti.

Veličanstven roman od čije psihološke oštrine zastaje dah. Naizmjenično razoran i nezemaljski, Morantein roman je klasik. – Kirkus

Morantein stil dobro pristaje pripovjedaču adolescentu koji, napušten na otoku, doživljava posebno intenzivne napade očaranosti i razočarenja, što roman čini zadivljujućim. – Publishers Weekly

Muškarci u ovom romanu su noževi, a žene meso. Malo je sretnih ili ispunjenih žena u Moranteinom opusu. – New York Times

U mješavini sofoklinske drame i sapunice, stvari se neočekivano preokreću. – Guardian