U Županji, počelo 56. ‘Šokačko sijelo’

šokačko sijelo

Na istoku Hrvatske, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, uz tok rijeke Save nalazi se Županja. Malen ali vrlo poseban grad bogate povijesti, gdje se njeguje tradicija i prepričava povijest s posebnim sjajem u očima, gdje ćete na ulicama vidjeti mlade ljude koji su svoj rodni grad odabrali kao mjesto gdje će graditi poslovne karijere, stvarati ali i sretno živjeti. U Županji, koja je središte županjske Posavine, ćete osjetiti bilo Slavonije, pojesti ćete dobar kulin (kako se ovdje naziva kulen), primijetiti da zimi mnogi nose rekle, ali i čuti zvuk tamburice i pokoji bećarac.

U Veljači, za vrijeme poklada U Županji se već 56 godina održava Šokačko sijelo, najstarija i najveća kulturno-turistička manifestacija ovog kraja s ciljem promicanja i očuvanja običaja, narodnih nošnji i drugih osobitosti tradicijske kulture zavičaja i šireg područja Slavonije i Zapadnog Srijema.

Sve je počelo davne 1968 kad je prvo Šokačko sijelo bilo samo nekoliko folklornih priredbi na kojima su nastupala kulturno-umjetnička društva s područja tadašnje Općine Županja. S godinama, program se počeo popunjavati novim sadržajima poput revije narodnih nošnji, izbora najljepše Šokice/Šokca, etnografskim, likovnim i gospodarskim izložbama, programima koji na poseban način potiču očuvanje i promicanje tradicijske zavičajne baštine. Unatrag nekoliko godina na Šokačkom sijelu se predstavilo više od 3.000 izvođača, većinom članovima zavičajne folklorne i vokalne skupine, svirači na tradicijskim glazbalima, članovi konjogojskih udruga, dječje skupine, pučki pisci i drugi nositelji zavičajnih tradicijskih vrijednosti, kao i gostujuće folklorne vokalne skupine iz Hrvatske i inozemstva.

Otvorenje 56.Šokačkog sijela i zbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji – Šokački cvit!
Šokačko sijelo je službeno otvoreno u Županjskom kinu 10. veljače (trajat će sve do 21.veljače) u organizaciji Grada Županje (Izvršni odbor Šokačkog sijela / Odbor za kulturu) i Turističke zajednice Grada Županje u suradnji s lokalnim udruga u kulturi (KUD “Tomislav”, KUU “Kristal-Sladorana”, KC “Igrišće”, KU “Stari Graničar” i Povijesna postrojba “Serežani”, PPK “Sinđir”… koji su se potrudili da na poseban način osmisle dramske i zabavne sadržaje te upozorenjima događaja/poslova iz nekadašnjeg seljačkog/narodnog života. U sklopu svečanog otvorenja (kojeg je proglasio sam gradonačelnik Damir Juzbašić te župan Damir Dekanić) održan je i jedinstven izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji Šokački cvit! Natjecanje je to koje spaja ljepotu, tradiciju i način prezentacije narodnih običaja, a od 15 natjecateljica – mladih snaša iz Županje, Bošnjaka, Babine Grede, Bača, ali Našica, Bizovca… teško je bilo odabrati najljepšu. Ta je odluka pala na stručni žiri u kojem su bili Janja Juzbašić i Marta Huber iz Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja, Katarina Bušić etnografski muzej Zagreb i Josip Forjan, ravnatelj Centra za tradicijsku kulturnu baštinu. Oni su najljepšom djevojkom u narodnoj nošnji proglasili Valentinu Jurković (16) iz Bača u Vojvodini. Dorotea Jagarniš iz Županje bila je druga, a treća u izboru bila je Božena Černava iz Našica. Zabava nakon otvorenja trajala je do dugo u noć, a Županjom se orila tamburica i popularni bećarac! U nedjelju je održano Pokladno jahanje kroz strogi centar Županje čije je ulice preplavilo najmanje 100 konjanika.

Što možete doživjeti na 56. Šokačkom sijelu?
Šokačko sijelo traje sve do 21.02.2023. pa Županja i njezini Županjci pozivaju sve ljubitelje tradicije da dođu i osjete gostoljubivost i tradiciju koja je prilagođena suvremenom načinu života. Nakon vikenda koji je bio u znaku otvorenja, u ovom tjednu Županja nudi pregršt zanimljivih sadržaja. U utorak, na samo Valentinovo u podne će biti promocija slikovnice za djecu kustosice Marta Huber i akademskog slikara Mislava Lešića: Priča o lopti kroz koju je na poseban način ispričana priča o Županji kao gradu u kojem se prvi put zaigrao nogomet pravom kožnom loptom prije više od 100 godina. U 14:00 sati, 15.02. ulicama grada će biti prikaz Pokladni ophod:vuk i bule, potom u gradskoj knjižnici radionica zlatoveza, a dan će završiti Šokačkim čušpajzom hrvatskog radija Županja. Šokačko sijelo je poznato i po sajmu Zlatne niti koji će biti otvoren u četvrtak 16.02. u 11:00 sati na središnjem trgu kralja Tomislava i trajat će sve do nedjelje 19.02. kad će u 13:00 sati ponovo Županjom proći Pokladna povorka. Šokačko sijelo će završiti 21. veljače, velikom Seljačkom zabavom na kojoj će svirati TS Tamburaši za dušu!

Kad završi Šokačko sijelo, Županja i njezini stanovnici i dalje nastavljaju pričati prekrasne priče o ljepoti života u ovom gradu. Turistička je ponuda velika – zavirite u Zavičajni muzej Stjepan Gruber i čujte povijest o počecima, ali i inovacijama u Županji (saznajte tko je donio prvu nogometnu loptu u Županju, kako je ovaj grad postao kolijevka tenisa), uživajte u zalasku sunca na nasipu uz rijeku Savu, poslušajte priču o nastanku tamburice u radionici Franje Juzbašića (pjevača TS Kristali), probajte kulen na OPG-u obitelji Lenić, probajte autohtoni fish u retro buffetu Štagalj, popijte kavu u Book Café-u u samom centru grada, spavajte poput šokca u kući za odmor Šokačka Lady, zavirite u Prvu kuću meda, kupite autohtoni suvenir – kasicu u obliku nogometne lopte koju unikatno izrađuje gđa. Katica Pauković začinite svakodnevicu posebno dizajniranim začinima Pannonicum čije sirovine rastu na poljima u Županji. Županju možete istražiti pješice, na biciklu a ako želite poseban doživljaj sjednite u šokačka kola s dva lipicanca, gazde Luke Galovića poznatog kao Papuškin.

Foto: Nikola Zoko