Stripoterapija – iskren i duhovit uvid u psihoterapiju

stripoterapija

Stripoterapija, knjiga Ane Petrović, na originalan i iznimno duhovit način razotkriva što se krije iza susreta autorice sa psihoterapeutkinjom. Time se demistificira psihoterapija, a građani potiču na brigu o mentalnom zdravlju.

Nakon što je knjiga u samo mjesec dana od izlaska stekla veliku popularnost u Srbiji te osvojila čak tri nagrade, izdavačka kuća Naklada Nika dovela ju je u Hrvatsku.
Stripovi koje sam crtala, olakšali su mi psihoterapiju. Kad sam ih pokazala psihoterapeutkinji, iznenadila se. Vjerojatno ju prije mene ni jedan klijent nije nacrtao. Potom sam stripove počela obazrivo objavljivati na društvenim mrežama. Iznenadilo me što su ljudi u stripovima prepoznavali sebe. Pisali bi: ‘Ovo sam ja, ovo sam ja doživjela…’ Iako sam u početku vjerovala da je to jako osobna priča, tada sam shvatila da su stripovi opći i da mnogi prepoznaju situacije u kojima sam se našla. To me potaknulo da ih dijelim dalje, te ohrabrilo na daljnje crtanje. Pritom sam se trudila biti iskrena i prikazati cijeli put – čak i situacije kada je bilo teško i kada sam samo šutjela. Nisam željela uljepšavati stvari. U stvaranju stripova i knjige vodila me želja da se osjećam dobro“, kazala je ilustratorica i književnica Ana Petrović predstavljajući Stripoterapiju novinarima u Zagrebu.

Ana Petrović

Hrvatskoj čitalačkoj publici knjiga je dostupna u originalu.
Čim sam primila knjigu u ruke, znala sam da je moram donijeti u Hrvatsku. Uz snažan vizualan podražaj knjiga ima nekoliko razina komunikacije, pa čitateljima preporučujem da se dobro zagledaju u svaku sliku, riječ, zarez… Oduševili su me humor i iskrenost kojima je knjiga prožeta! Kada je nešto tako savršeno, ne smije se dirati. Zbog toga sam odlučila da se knjiga ne prevodi na hrvatski jezik“, rekla je Kata Ivanković, vlasnica i urednica Naklade Nika.

Josipa Končinski, psihologinja i edukantica tjelesno orijentirane psihoterapije, istaknula je da Stripoterapija daje dobar uvid u psihoterapiju te da je na zanimljiv način približava širokom krugu ljudi.
Zbog referencija na popularnu kulturu devedesetih godina prošlog stoljeća, sa sadržajem Stripoterapije najlakše će se povezati pripadnici generacija X i Y – nekadašnji vlasnici članskih iskaznica videoteka i dobri poznavatelji He-Mana te Mortal Kombata.

Hrvatska promocija knjige građanima održat će se u petak 3. veljače 2023. godine u 19 sati u književnom klubu Booksa u Zagrebu.