Posjetite jedinstveno Hrvatsko skijalište s pogledom na more

skijalište

Zovu ga brdo užitaka, skijalište s pogledom na more, ali i zelenom oazom dostupnom 365 dana u godini! Volite li zimski ugođaj, tijekom veljače uživajte na Platku! Nalazi se samo dva sata od Zagreba i Pule, a 40-tak kilometara od Opatije i Rijeke. Dok mu se približavate već u samom podnožju planine oduševit će vas zimski ugođaj – šuma kojom dolazite do skijaških staza prekrivena je snijegom pa jednostavno mami na uživanje u zimskim radostima. Na Platku, koji je u sklopu Goranskog sportskog centra, možete rekreativno skijati, proći kvalitetnu školu skijanja, sanjkati se, ali i pješačiti turističkom šetnicom do samog vrha planine. Na vidikovcu do koje vozi i skijaška žičara zastanite i uživajte u pogledu. Vidjet ćete cijeli Kvarnerski zaljev i otoke koji izranjaju iz plavetnila mora. Na samom vrhu osjetit ćete i prodor morske struje pa dok vas planinski zrak ‘štipa’ za obraze pluća vam ventiliraju morske struje. Ovakav doživljaj pruža samo Platak!

Platak po mjeri svakog pojedinca!
Tako bi se najjednostavnije moglo opisati ovo mjesto. Obitelji ga vole zbog raznolikosti ali i mnoštva sadržaja za sve. Mališanima je u zimskom periodu na raspolaganju sanjkalište, baby lift za svladavanje prvih skijaških satova, ali i igraonica u šumi koja je u funkciji cijele godine. Zimi ima svoje draži jer je prekrivena snijegom, a ljeti jer se nalazi u dubokom hladu kojeg stvara šuma. Za starije Platak nudi uživanje u svim segmentima. Za vrijeme skijaške sezone, Platak nudi čak tri skijaške staze koje se nalaze u samom srcu prirode, odmaralište u obliku kružnog paviljona nalik onima na proslavljenim svjetskim skijalištima. Ovo je mjesto za okrjepu na kojem se piju topli i hladni napitci te jedu snackovi u obliku sendviča ili pečenih kobasica. Platak jest prije svega skijalište u zimskom periodu, ali ako niste skijaši, pružit će vam dobrodošlicu na pješačkoj turističkoj stazi dugoj oko 3 kilometara. Slijedite li je od podnožja do vrha nagib je srednje zahtjevan (za razliku od planinarskog prečaca i njegove strmine), treba vam cca 90 minuta do samog vrha.

Skijalište za svakoga!
Platak je vrlo popularna destinacija za početnike, ali i skijaše koji se žele rekreirati nakon napornog radnog dana (posebno to vrijedi za one koji žive na Kvarneru). ”RSRTC Platak raspolaže s 1 žičarom dvosedežnicom za staze Radeševo 1, Radeševo 2, Turističku stazu i Zavoj 19 te s 2 vučnice na stazama Tešnje i Pribeniš kao i 3 pokretne trake koje se nalaze na dnu staza Radeševo i Pribeniš te uz Baby stazu. Sustavom zasnježenja pokrivene su staze u zoni Radeševa, a sustav je od sezone 2021./ 2022. proširen i na staze Pribeniš i Baby stazu dok staze Tešanj i Turistička ovise o dostatnim količinama prirodnog snijega’‘ kaže Alan Udović, ravnatelj Goranskog sportkog centra dodajući kako je u tijeku izgradnja nove četvero sedežnica Radeševo čija bi izgradnja trebala završiti 2023. godine. Radno vrijeme staza i žičara je svaki dan od 09:00 do 16:00 sati, a cijena ulaznica je najpovoljnija u Hrvatskoj! Blagajna se otvara u 8 sati (vidjet ćete je odmah na parkiralištu) a osim na blagajni, dnevne i tjedne skijaške karte mogu se kupiti i na benzinskim postajama Petrola. Isto tako na Platku možete iznajmiti i kvalitetnu opremu, ali i raspitati se o programima škole skijanja.

Gastronomska ponuda na Platku je planinska, jer fino možete pojesti u planinarskom domu. Mali dom Platak, odnosno Planinarski dom Sušak nalazi se na 1127 m nadmorske visine svega 30-tak km od Rijeke i nudi uslugu hrane i smještaja. Ispred doma se nalazi asfaltirani parking cca 40 parkirnih mjesta, a cesta do doma je tijekom cijele zimske sezone očišćena i prohodna. Dom je polazište mnogih planinarskih staza kao što su one na Risnjak, Sljeme, Snježnik i Guslicu, a svakodnevno nudi odličan grah, jotu, pečenje, kobasice, ali i omiljene dječje obroke poput pohanaca i pommesa. Informacije i rezervacije: nbrkic2111@gmail.com ili 051/550 709 te 099/452 07 70

A što kad se otopi snijeg?
Platak ima što ponuditi tijekom 365 dana u godini. Zimski ogrtač s prvim danima proljeća (najčešće sezona skijanja traje do prvog dana proljeća) mijenja zelenilo koje označava buđenje prirode. Tada planina ima svoje druge prednosti i predstavlja prekrasno utočište svima koji se žele zaštiti od jakog sunca i velike vrućine. Na Platku možete slijediti brojne markirane šetnice, voziti bicikl, igrati mini golf, iznajmiti trampolin, zaigrati nogomet, košarku, baciti balote ili jednostavno okupiti ekipu i iznajmiti jednu od hacienda uz koje se nalazi i roštilj. Najam je jednodnevni (23,89 eura), a u cijenu je uključeno mjesto za pečenje mesa, drvo i ugljen. Svi ovi sadržaji koje je osmislio Goranski Sportski centar mamac su brojnim ljubiteljima Gorskog Kotara da cijele godine koriste Platak. Ovog ljeta bit će završena i nova žičara – četverosedežnica kojom će na vrh moći svi – planinari i skijaši!

I što još trebate znati? Goranski sportski centar u svom vlasništvu ima i nekoliko dodatnih sadržaja u samoj okolici Platka. Delnice, smještene na nadmorskoj visini od 698 metara i uokvirene uzvišenjima Drgomlja, Petehovca i Japlenškog vrha, skrivaju dragulje za ljubitelje sporta i rekreacije. U samom centru se nalazi bazenski kompleks, sportska kuglana i klizalište koje radi najdulje u Hrvatskoj. Svi objekti se nalaze u centru Delnica, a u kombinaciji s Platkom nude odličan način rekreacije, ali i mogućnost pripreme profesionalnih sportaša.

Foto: Nikola Zoko