Osam planina- veličanstven film o prijateljstvu

osam planina

Teško je nabrojati sve razloge zbog kojih je OSAM PLANINA jedan od najfascinantnijih filmova godine. Riječ je o djelu snimljenom prema istoimenom bestseleru talijanskog autora Paola Cognettija koji je u Hrvatskoj još 2019. godine izdala nakladnička kuća Fraktura, a koji je snimljen na nekim od najljepših lokacija ovog dijela svijeta. Gotovo 80% filma OSAM PLANINA snimljeno je u Valle D’Aosti, jednoj od najmanjih, ali i najljepših talijanskih regija. Baš kao i u samom romanu, filmske lokacije uključuju neke od najpoznatijih planinarskih ruta predjela sjeverne Italije što će gledateljima koji se amaterski ili profesionalno bave planinarenjem svakako pružiti jedan potpuno novi pogled na samo djelo. OSAM PLANINA jedan je od kritički najhvaljenijih filmova godine za koji su belgijski redatelji Felix van Groeningen i Charlotte Vandermeersch nagrađeni na filmskom festivalu u Cannesu nagradom žirija. Drama OSAM PLANINA u domaća kina stiže u četvrtak, 23. veljače!

OSAM PLANINA priča je o prijateljstvu, o djeci koja postaju muškarci koji svim silama pokušavaju ne ići stopama svojih očeva, ali koji se, kroz obrate i životne odluke, uvijek nekako vrate kući. Pietro je dječak iz grada, Bruno je posljednje dijete zaboravljenog planinskog sela. Tijekom godina Bruno ostaje vjeran svojoj planini, dok je Pietro taj koji konstantno dolazi i odlazi. Njihovi ih susreti upoznaju s ljubavima i gubitcima, konstantno ih podsjećaju na njihovo podrijetlo, razotkrivaju njihove sudbine sve dok obojica ne otkriju što to znači biti doživotni prijatelj.

Popularni talijanski glumci Luca Marinelli i Alessandro Borghi utjelovili su odrasle verzije Pietra i Brune, dvojice prijatelja koji ostaju bliskima čak i kada ih razdvajaju kontinenti. Belgijski redatelji Van Groeningen i Vandermeersch vrlo su vješto i uspješno adaptirali nagrađivani roman Paola Cognettija te kreirali duboko inteligentnu meditaciju o ljudskoj sposobnosti za ljubavi, o važnim iskustvima u djetinjstvu te o ljudskom odnosu prema okolišu u kojem odrastamo. U ovom potonjem uvelike su im pomogle i stvarne lokacije na kojima je film sniman, a koje su redatelji savršeno uklopili u veličanstvene kadrove dok istovremeno gledatelj prati radnju koja se odvija unutar filma.

Knjiga “Osam planina” u svijetu je postala veliki hit pa tako ni Hrvatska nije bila izuzetak. Originalno je objavljena 2016. godine, u međuvremenu prevedena u više od četrdeset zemalja, a osvojila je i nagrade Strega, Prix Médicis étranger kao i Grand Prize centra za umjetnost i kreativnost u Banffu. Istoimeni film do danas je pokupio hvalospjeve kritike i publike diljem svijeta, a prikazao se na mnogim uglednim filmskim festivalima uključujući one u Cannesu, Munchenu i Valladolidu.

Hrvatska kino najava za avanturstičku dramu OSAM PLANINA!

Avanturistička drama OSAM PLANINA od 23. veljače u kinima!