Upoznajte Oštariju Forticu iz Kastva

Oštarija Fortica

Teleći biftek s vrganjima koji se topi u ustima, obrazi boškarina u teranu, ručno rađeni ravioli punjeni sezonskim namirnicama s Kvarnera, a koji se kuhaju pred vašim očima… uz to neodoljiv pogled na Kvarner ali i velebni Kastav – tako bi se najjednostavnije mogla opisati ponuda i doživljaj koji svakodnevno nudi Bistro Oštarija Fortica. Nalazi se u centru Kastva, ispred samog ulaza u stari grad a od 2014.godine brojnim ljubiteljima finih gastronomskih užitaka nudi nevjerojatno zanimljivo kreirane obroke. Bistro Oštarija Fortica nalazi se u prostoru u kojem je nekad bio restoran Kukuriku koji je bio jedan od 10 najboljih restorana u Europi, nositelj Zlatne žlice na Rai Unu. Kukuriku se nalazi danas u staroj jezgri Kastva, a Oštariju Forticu je preuredio chef Željko Markus i odlučio u njemu pokazati što zna. Bila je to ‘stepenica više’ nakon rada u Matuljima u kojima je držao najbolju pizzeriju na Kvarneru Kantun (poznata je bila po odležavanju tijesta). Isprva je osluškivao tržište, pokazujući sve što zna, a onda od trenutka otvaranja pa sve do danas shvatio kako može uspjeti priča koja sljubljuje znanje i predan rad!

Upravo on, uvijek nasmijan, dočekat će vas nerijetko na vratima Bistro Oštarije Fortica i simpatično pitati što vam se jede! kad čuje odgovor, ali i osjeti koliki ste gastronom, povući će se u ‘svoje odaje’ i po željama svakog gosta pripremiti nešto domaće. Menu postoji, no uvijek je boje poslušati Željka i prepustiti se nečemu ‘iz njegove padele’.

Bistro Oštarija Fortica se nalazi u turističkom Kastvu, no moram priznati da je većina naših gostiju domaćih. Dolaze nam obitelji na nedjeljni ručak iz Zagreba, Pule, s cijelog Kvarnera. Poznati smo po mnogočemu posebno po obrazima od boškarina u teranu koje pripremam na poseban način. Uvijek nastojim na tanjur staviti lokalno i sezonsko od vrganja, šparoga, maruna pa sve do mesa boškarina, tipičnih zimskih namirnica poput pancete, zrelog sira. Kod nas se sva hrana priprema ‘od nule’ što znači da kuhamo pred gostima, koji to cijene i strpljivo čekaju da se željeno pripremi. Kuhinja nam je zato otvorena, kuhamo svakog dana pred očima gostiju.” – kaže Željko pokazujući kako izgleda kad samo sjednete za stol i poželite fino jesti.

Za predjelo će tako ponuditi carpaccio od boškarina u kojem se nalazi pačja pašteta u koju je dodano pileće srce. Paštetu Željko radi na poseban način – sve se dinsta na kapuli i češnjaku, uz ružmarin, timijan jednostavne začine ovog kraja. Na kraju se ‘rolica’ servira na pireu od zelene jabuke i limete, te uz marmeladu od šumskog voća. Budući da se u Fortici pije i selekcija hrvatskih vina uz predjelo je Željko sljubio rose Rizman.

Toplo predjelo su ravioli koji se u odnosu na one ljetne razlikuju po punjenju. Chef Markus ih radi ručno, te puni pancetom i suhim šljivama te služi uz umak od zimskih tvrdih krušaka kojima je dodana kap peperončina. Raviolima je dodana i tostirana panceta kako bi se predjelo što bolje sljubilo s vinom- Anđeo s greškom, vinarije Tolušić.

Glavna zvijezda svakako je odležani teleći biftek u umaku od vrganja koji su sotirani na maslacu, bijelom luku i vinu. Uz njega je Željko poslužio torticu od lisnatog tijesta u kojem se nalazi plemeniti sir. Uz glavno jelo odlično se sljubljuje Teran Tomaz.

Večer ćemo zasladiti bezglutenskim desertom kojeg smo od prošle jeseni uvrstili u svoju ponudu. Volim biskvit od crne čokolade s visokim udjelom kakaa kojeg serviramo razmrvljenog uz dodatak suhe smokve kuhane u crnom indijskom čaju uz dodatak svježe naranče i reduciranu rikotu.” – kaže ovaj kreativni chef dodajući kako je TZ Kastav zaslužna za povećanje turističke ponude ovog kvarnerskog gradića što uz domaće, dovodi u Forticu i strance. Na kraju je dodao kako radi svakog dana (osim ponedjeljka) te da su svi dani jednako posjećeni pa je dobro prije dolaska nazvati i rezervirati svoje mjesto.

foto: Nikola Zoko