Skloništa prošle godina imala rekordno puno posla

skloništa

Prošle su godine djelatnici Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba na teren izašli čak 3022 puta. To je gotovo 800 intervencija više nego godinu dana ranije i 240 više nego 2017., godine koja je do 2022. terenskoj ekipi Skloništa bila godina s najviše posla u povijesti njezina rada.

U novoj rekordnoj godini najviše intervencija je bilo vezanih uz pse i mačke – njih 1375. Neki su psi i mačke uspješno vraćeni vlasnicima, no 1200 ih je smješteno u Sklonište.
Psi koje smo primili, ukazuju na to da mnogi građani ne poštuju Zakon o zaštiti životinja. Odbačena legla znače da se kujice ne steriliziraju, a pronađeni odrasli psi najčešće nemaju mikročip. Dobra je pak stvar da mnogi naši sugrađani kada se odlučuju za nabavljanje psa ili mačke, kao jednu od mogućnosti razmatraju udomljavanje životinja iz azila. Zahvaljujući onima koji su svoje srce i vrata doma odlučili otvoriti našim psima i mačkama, više od tisuću dumovečkih njuškica prošle je godine dobilo svoje ljude”, ispričala je Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Nosati rakun

Terenska ekipa Skloništa na svojim se intervencijama susreće i s drugim kućnim ljubimcima. Među njima 2022. godine bilo je dvadesetak egzotičnih.
Ptice znaju iskoristiti trenutak nepažnje naših sugrađana i kroz otvoren prozor odletjeti u pustolovinu života. Neke od njih koje smo preuzimali diljem grada, su tigrica, rozenkolis, nimfa, žako, ara i kakadu. Družili smo se i s bradatom agamom, afričkim tvorom, nutrijom i zamorcem, a jedna od uzbudljivijih no na kraju i uspješnih potraga bila je ona za nosatim rakunom“, kazao je Darko Ozmec, voditelj terenske ekipe Skloništa u Dumovcu.

Bradata agama

Njegovi kolege tzv. hvatači imali su posla i s ponekom domaćom životinjom – od kokoši preko mošusne patke i pauna do vijetnamske svinje.
Posebnu pozornost pridajemo spašavanju divljih životinja. Terenska ekipa Skloništa preuzela je čak 1300 bolesnih ili ozlijeđenih ptica. Dosta njih pripada strogo zaštićenim vrstama. To su, primjerice, sova, škanjac, vodomar, zviždak, djetlić, roda i lastavica. Zbrinjavamo i druge zakonom zaštićene divlje životinje poput zmija, šišmiša i zelene krastače. Među ostalim vrstama divljih životinja koje su se našle na našem popisu intervencija, su srna, lisica, lasica, jazavac, kuna, zec, vjeverica, krtica, kornjača, sljepić i macaklin. Svim se životinjama potrebna veterinarska pomoć pruža u našem oporavilištu za divlje životinje“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu.

Kuna

Pritom je građane zamolio da i ubuduće kada naiđu na nezbrinutu životinju kojoj je potrebna pomoć ljudi, nazovu Info centar Skloništa. Taj centar pozive na broj 01 2008 354 prima svakodnevno od 8 do 19 sati, a nakon tog vremena za ozlijeđene je životinje potrebno nazvati Centar 112 koji potom kontaktira dežurnog djelatnika terenske ekipe Skloništa.

Govoreći o svojem prošlogodišnjem radu djelatnici Skloništa zagrebačkim su vatrogascima izrazili zahvalnost za za pomoć u najzahtjevnijim intervencijama. Naime, kada hvatači sami nisu mogli do životinje jer je na vodi, velikoj visini ili nekom drugom nepristupačnom mjestu, u akciju njezina spašavanja uključivali su se i vatrogasci.