Mačak koji je spasio knjige

mačak knjige

U izdanju nakladničke kuće Sonatina objavljen je roman Mačak koji je spasio knjige, autora Sosukea Natsukawe. Ovaj mali književni dragulj, koji stiže iz dalekog Japana, pripovijeda o jednoj knjižari i važnosti čitanja te će svi oni kojima su knjige najljepša stvar na svijetu u ovome romanu pronaći pravo društvo.

Knjižara Natsuki posebno je mjesto: prašnjava i usamljena radnja u kojoj ljubitelji knjiga mogu pronaći oazu mira među stranicama velikih remek-djela sa svih strana svijeta, utočište daleko od buke svakodnevice. Kad vlasnik, načitan i kulturan čovjek, iznenada umre, knjižaru naslijedi njegov unuk Rintaro, sramežljiv i introvertiran mladić. Djed se brinuo o njemu još od majčine smrti, a sada kada ni njega više nema, Rintaro se mora naučiti živjeti bez njegove blagosti i mudrih savjeta. No knjižara je na rubu bankrota što je uistinu nezavidno nasljeđe, tim više što iz svijeta dopiru prilično obeshrabrujuće poruke: malo je ljudi uistinu zainteresirano za čitanje. Jednog dana u knjižari se pojavi mačak koji govori. Unatoč dječakovim sumnjama, mačak ga uvjeri da ode na vrlo posebnu misiju: spasiti knjige od nestanka. Tako počinje priča o čarobnom prijateljstvu – pustolovina koja će ih odvesti kroz četiri različita labirinta kako bi riješili što više egzistencijalnih pitanja o važnosti čitanja te beskrajnoj i nedokučivoj snazi ljubavi.

Mačak koji je spasio knjige čaroban je hommage snazi književnosti i mašte sada dostupan i na hrvatskom jeziku u prijevodu Jelene Pataki Šumiga.

Roman se može kupiti u svim većim knjižarama diljem zemlje i na webshopu www.sonatina.hr

VIŠE O NASLOVU
Mala knjižara u Japanu, visoke drvene police s rijetkim knjigama, šalica čaja pripremljena na tradicionalan način: to je kraljevstvo Rintara i njegova djeda. Kad starac umre, Rintaro, tih i povučen srednjoškolac, ostaje sam. Što da radi s knjižarom koja već dugo ne donosi zaradu? Što će biti s njim, s njegovim životom bez djeda, bez starčeve smirenosti i mudrosti? Rintaro se povukao od svijeta, skriva se između gotovo zaboravljenih književnih blaga. Čak ga ni njegova razredna kolegica Sayo, koja je zabrinuta za njega, ne može izmamiti iz ljušture u koju se zatvorio. Sve dok se jednog dana u knjižari ne pojavi mačak – mačak koji govori, koji moli Rintara da mu hitno pomogne: knjige su u opasnosti, a spasiti ih može samo istinski ljubitelj knjiga poput njega koji je naslijedio djedovu ljubav prema pisanoj riječi…

RECENZIJE
Neobična i dirljiva priča koja nas poziva da uživamo u čitanju, otkrivanju novih svjetova, držanju knjige u rukama, listanju stranica, mirisu tiskarske boje i teksturi papira…” Japan Times

Ovaj šarmantni dragulj iz Japana osvojit će srce svakog ljubitelja knjiga.” Library Journal

O AUTORU
Sosuke Natsukawa je liječnik koji živi i radi u Naganu. Njegova prva knjiga postala je bestseler u Japanu, prodan u više od 1,5 milijuna primjeraka te je prema njemu snimljen i film. Međunarodni uspjeh postigao je Mačkom koji je spasio knjige, romanom čija su prava prijevoda prodana u čak 38 zemalja. Taj podatak kao i činjenica da Mačak osvaja ljestvice bestselera diljem svijeta čine ga jednom od najuspješnijih knjiga iz Azije posljednjih godina.