Crvencipelica i sedam patuljaka

Crvencipelica

U studenom ponovno počinju Senzorne projekcije diljem Hrvatske, a prva je projekcija filma Crvencipelica i sedam patuljaka

Osnovni je cilj senzornih projekcija sažet u motu „Kino za sve dostupno svima“, gdje se neurorazličitost promatra kao bogatstvo te se polazi od pretpostavke kako sva djeca imaju jednake prilike za doživljaj filmskog iskustva i pohađanje kulturnih sadržaja u svojim lokalnim zajednicama u društvu svojih vršnjaka. Neurorazličitost se kod djece može manifestirati na različite načine, tako neka djeca burno „reagiraju“ na glasan zvuk, neka na jako svjetlo, neka djeca ne mogu podnijeti da im je netko u blizini, neka ne mogu sjediti na mjestu duže od nekoliko minuta, neka ne mogu pratiti brzu izmjenu slika, scena, sekvenci.

Kako bi se sva djeca imala prilike adekvatno participirati u kulturnim događajima potrebno je senzibilizirati širu javnost i omogućiti im sudjelovanje u događajima na kojima će se osjećati ugodno i dobrodošlo. Upravo je kino idealno mjesto gdje djeca u društvu svojih vršnjaka, u uvjetima koji su optimalni za njihov senzorni sustav mogu kroz socijalnu interakciju usvajati nova ponašanja, komunikacijske obrasce i edukativne sadržaje. Na taj način se djeca međusobno upoznaju, uče prihvaćati tuđe različitosti i osobitosti te se uče empatično i tolerantno ophoditi prema drugima.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine dr.sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.

Svi smo mi jedinstveni u svojoj neurorazličitosti, imamo svoje potrebe i emocije. Pristupimo jedni drugima otvorena srca i uma, te upoznajmo zajedno šarolik svijet prepun iskrenosti, ljubavi, tolerancije i empatije uz senzorne kino projekcije.

U studenom ponovno donosimo Senzorne projekcije diljem Hrvatske, a krećemo sa projekcijom filma Crvencipelica i sedam patuljaka u zagrebačkom kinu Tuškanac 11. studenog 2022. u 10h.
Sve zainteresirane za dolazak na projekcije pozivamo da se jave na mail senzorne@hfs.hr

U projekt je uključeno još kina diljem Hrvatske, a informacije o novim projekcijama bit će naknadno objavljene na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. Ovim putem pozivamo sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te tako podrže neurorazličitost u svojim lokalnim sredinama.

Sve dodatne informacije možete saznati na adresi senzorne@hfs.hr
Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.