Kreativno posluživanje lubenice

Jedan od razloga zbog kojih svake godine željno iščekujemo naše najdraže godišnje doba je između ostalog i naše omiljeno ljetno voće – lubenica! Osim što je nevjerovatno ukusna, lubenica je natopljena hranjivim tvarima, niskokalorična je i potpuno bezmasna. Kada se jede u razumnim količinama, lubenica je izrazito dobra za naše zdravlje i pruža mnoge zdravstvene prednosti.

Lubenicu najčešće jedemo tako da je narežemo na kriške ili kockice, no postoji još nekoliko kreativnih i zanimljivih načina za posluživanje, a mi vam donosimo nekoliko zanimljivih ideja za ovo ljeto.

Sladoled od zamrznute kriške lubenice
Djeca obožavaju sladoled na štapiću i posebno vole zaslađenu i umjetnim bojama obojenu vodu koja je smrznuta. Umjesto takvog sladoleda sami im pripremite potpuno prirodni sladoled na štapiću.
Lubenicu dobro operite pod vodom, narežite na kriške zajedno s korom ili odstranite koru i u svaku krišku utaknite drveni štapić za sladoled i stavite u zamrzivač. Kad dijete poželi sladoled, izvadite ga i uživajte gledajući dijete kako ga slasno liže.

Voćna ‘pizza’
Odličan međuobrok za klince, ali i za odrasle. Izrežite lubenicu po širini, tako da je komad okrugao. Pomiješajte vrhnje za šlag s voćnim jogurtom (ili običnim grčkim jogurtom). Namažite smjesu po komadu lubenice, a gore ukrasite voćem koje imate. Neka sve bude dobro ohlađeno, a poslužite izrezano na trokute.

Pročitajte i Šest savršenih recepata s lubenicom

Salata s avokadom i feta sirom
Salata s lubenicom, dobro ohlađena, uz dodatak avokada i slane fete te začinjena s maslinovim uljem i limunovim sokom prava je comfort food koju možete jesti samu, ali i pripremiti kao idealan prilog uz roštilj ili drugo mesno ili riblje jelo.
Sve sastojke osim avokada i feta sira narežite i pomiješajte te začinite. Dobro ohladite, a netom prije serviranja dodajte avokado i fetu te po ukusu još svježe mente.

Lubenica na roštilju
Iako zvuči nevjetojatno, svi koji su probali lubenicu sa grila kažu da je odlična!
Narežite lubenicu na trokutiće s korom, pa je namažite maslinovim uljem i sokom od limete. Malo je posolite i stavite na zagrijani roštilj ili gril tavu 3-5 minuta sa svake strane. Kada završite, namažite sa ostatkom soka od limete i pospite sa nasjeckanim korijanderom.

Koktel u lubenici
Izdubite lubenicu i njezin sadržaj izvadite te ga smiksajte s kockicama leda i pićem po vašoj želji poput votke ili ruma. Vratite sve u izdubljenu lubenicu (koja služi kao koktel posuda), stavite dekoraciju i uživajte!
Oni koji su jako kreativni i imaju dobru maštu mogu napraviti razne kreacije od lubenice pa će imati koktel poslužen u najlješoj i unikatnoj „posudi“.

Instagram