Psihologija u sportu jedan je od temeljnih čimbenika za razvoj i uspjeh

Kvalitetan razvoj i uspjeh sportaša uvjetovan je brojnim čimbenicima, no jedan kojem se u posljednje vrijeme posvećuje posebna pažnja svakako je onaj psihološki. Brojni izazovi i zahtjevi treninga i natjecanja, načina života, uvjeta fizičke i socijalne okoline a nerijetko i zdravstvene ugroze svakodnevno su stavljeni na leđa samih sportaša te je stoga neophodna kontinuirana kvalitetna skrb o njihovom mentalnom zdravlju. Odgovore kako se nositi s psihološkim izazovima u današnjem svijetu sporta donosi četvrto izdanje Međunarodnog znanstveno-stručnog simpozija psihologije sporta koji nas očekuje 25. i 26. lipnja od 9 do 17 sati na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Simpozij predvodi jedna od najcjenjenijih hrvatskih sportskih psihologinja koja ujedno već niz godina vodi psihološku pripremu nekih naših najboljih sportaša, poput Tina Srbića, Filipa Zubčića, hrvatske vaterpolske reprezentacije, prof. dr.sc. Renata Barić. Koliko je njezin rad kvalitetan svjedoče brojni sportski uspjesi njenih sportaša već dugi niz godina.

Psihologija svakako ima svoje istaknuto i sve važnije mjesto u sportu, a psihološka je priprema je sastavni dio sportske pripreme. Sportska arena je često nemilosrdna, zahtjevi rastu a tehnologija sporta se usavršava i svi žele pronaći nešto što u uvjetima velike konkurencije može pridonijeti nadogradnji sportskih rezultata. U novije je vrijeme sve više prepoznata potreba za usavršavanjem psiholoških vještina koje mogu i napraviti razliku između potencijalno uspješnog i pravog šampiona, ali i potreba za očuvanjem mentalnog zdravlja naših sportaša. Na Kineziološkom fakultetu ulažemo u razvoj stručnih disciplina i nakon Covid stanke ponovno organiziramo simpozij psihologije sporta. Želimo najsuvremenije spoznaje i primjere dobre prakse približiti ljudima koji vole i svakodnevno žive sport, a osobito sportašima, trenerima i roditeljima kojima su ona svakodnevno potrebna. Svakodnevno svjedočimo pojačanoj potrebi za sportskim psiholozima i kao struka dosta smo ulagali u razvoj kadrova zadnjih godina, tako da u Hrvatskoj sportskih psihologa ima, a oni će, zajedno s kolegama iz šire regije ovaj vikend pokazati što i kako rade!“- istaknula je psihologinja prof. dr.sc. Renata Barić.

Međunarodni simpozij Psihologija sporta okupit će brojne stručnjake u ovom području koji će iznijeti vlastita iskustva i zanimljive teme. Tako će istaknuti mađarski stručnjak prof. dr. sc. Attila Szabo govoriti o placebo efektima u sportskim performansama, dr. Heike Toggler predstavit će goruću temu Čudovište neuspjeha i kako ga prevariti, dr.sc. Tanja Kajtna govorit će o stresovima profesionalnih trenera, Tina Jeromen dipl. psih. o tome kako biti zreli roditelj mladim sportašima te će ujedno predstaviti strukturirani sport program psihologije za roditelje sportaša. Iva Brozičević Dragičević, MS kliničke psihologije bez sumnje će privući pažnju izlaganjem o važnosti balansiranja tjelesne težine od najranije dobi te promjenama životnog stila potrebnih za bolje sportske rezultate. Prof. dr.sc. Renata Barić i Rebeka Prosoli, mag.psych. predstavit će nam prijeko potrebnu temu Od „ja ne mogu“ do paraolimpijskih igara i kako psihologija pomaže.

U sklopu simpozija održat će se i edukacija za psihologe Mindfulness in sport koju će predvoditi Adam Kocian, trener mentalnog zdravlja te sportska psihologinja Renata Barić. Interaktivno predavanje – radionica izvrstan je uvid u primjenu i korištenje tehnika mindfulnessa u radu sa sportašima u području psihološke pripreme. Sudionici će čuti primjenu navedenog na konkretnim slučajevima vrhunskih sportaša, te će imati priliku isprobati neke od tehnika i raspraviti njihovu upotrebu na njihovim slučajevima ili radnim primjerima. Po završenoj edukaciji sudionici će moći stečeno znanje integrirati u svoje radne modele i intervencije koje koriste u radu sa sportašima te će dobiti materijale o obrađenoj temi.

Simpozij se održava u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u suradnji s Hrvatskom psihološkom komorom i Hrvatskim psihološkim društvom, te je namijenjen psiholozima, kineziolozima, studentima, sportašima, trenerima, članovima stručnih sportskih timova i roditeljima mladih sportaša.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem e-maila: psihologija.sporta@kif.hr (‘za edukaciju i simpozij psihologije sporta’).