Kako odabrati najkvalitetniji probiotik?

Svjetska zdravstvena organizacija definira probiotike kao žive mikroorganizme (dobre bakterije) koji, ako se konzumiraju u odgovarajućoj dozi kao dodatak hrani, imaju pozitivan učinak na zdravlje.
Može se reći da je danas tržište preplavljeno različitim vrstama probiotičkih pripravaka. Upravo zato važno je znati što unosimo u svoj organizam te biti sigurni da njihovom konzumacijom zaista radimo najbolje za svoje zdravlje. Svjetska zdravstvena organizacija propisala je kriterije kvalitete koji pomažu izabrati optimalan probiotički pripravak, primjerice da bi to trebali biti pripravci koji sadrže više kombiniranih sojeva i da imaju certifikat sigurnosti. Ovi kriteriji kvalitete predstavljaju smjernice kupcu koja točno pitanja postaviti u svojoj ljekarni kad je riječ o probioticima/sinbioticima.

Donosimo Vam takva 3 ključna pitanja za odabir najboljeg probiotičkog pripravka:

Je li proizvod dokazan kliničkim studijama?
(Birajte proizvode dokazane kliničkim studijama.)

Preporučuje se korištenje isključivo proizvoda koji iza sebe imaju znanstvena istraživanja koja dokazuju njihovo djelovanje. Nije važno ima li pojedinačni bakterijski soj studiju učinkovitosti, već je važno da kombinacija bakterijskih sojeva u proizvodu ima dokazani učinak. Po tom pitanju posebno se ističe OMNi-BiOTiC® 6, koji ispunjava sve kriterije kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Svjetskog gastroenterološkog društva (WGO) te Austrijskog društva za probiotičku medicinu (OePROM). OMNi-BiOTiC® je vodeći brand sinbiotika, a iza svakog OMNi-BiOTiC® proizvoda stoje kliničke studije koje potvrđuju njihovo djelovanje – do sad ih je u tijeku 120.
Broj bakterija u probiotičkom pripravku važan je indikator kvalitete, ali ne i najvažniji. Najveća učinkovitost probiotika postiže se optimalnom kombinacijom različitih bakterijskih sojeva. Ne slažu se dobro svi bakterijski sojevi niti su međusobno „prijateljski“ nastrojeni. Kod nekih može doći čak i do borbe za hranu. Zbog toga se sinergija pomiješanih bakterijskih sojeva mora znanstveno dokazati.

Je li proizvod samo probiotik ili predstavlja sinbiotik?
(Birajte sinbiotik u prahu.)

Sinbiotik je spoj probiotika (dobrih bakterija) i prebiotika (hrane za dobre bakterije) te kao takav ima jače djelovanje od samog probiotika. Naime, i bakterije imaju svoju omiljenu hranu, a hraneći se njome, povećava se bakterijska aktivnost, sposobnost razmnožavanja i naseljavanja u crijevima. OMNi-BiOTiC® 6 sadrži aktivacijsku matricu koja se sastoji od enzima i vlakana kojom se dobre bakterije hrane, ali predstavlja i njihovu zaštitu od želučane i žučnih kiselina.
Dokazana je veća aktivnost i preživljavanje bakterija kad se probiotički prah otopi u tekućini jer se tada bakterije ojačavaju i pripremaju za prolazak kroz želudac gdje se trebaju izboriti sa želučanom kiselinom i ostalim probavnim sokovima. Kod kapsula, ovaj proces aktivacije je onemogućen, jer se kapsula rastvara u želucu, a bakterije koje se ne stignu aktivirati i ojačati te su još uvijek labilne, dolaze u doticaj sa želučanom kiselinom te pritom odumiru, jer se ne uspijevaju izboriti sa probavnim sokovima za daljnji prolazak do crijeva.
Brojnim navedenim kliničkim studijama kod sinbiotika OMNi-BiOTiC® 6 dokazana je djelotvornost čak 6 raznovrsnih visokoaktivnih bakterijskih sojeva, uz dodatak njima omiljene hrane.

Sadrži li proizvod ljudske ili životinjske bakterijske sojeve?
(Birajte one koje sadrže isključivo ljudske sojeve bakterija.)

Još jedna od najvećih prednosti OMNi-BiOTiC® 6, kao i ostalih OMNi-BiOTiC® sinbiotika, je što sadrži humane bakterije – one koje su i inače dio ljudskog probavnog sustava, stoga su potpuno kompatibilne s ljudskim tijelom i mogu se koristiti dugoročno, bez mogućnosti izazivanja štetnih nuspojava ili navikavanja organizma na iste.
Prednost OMNi-BiOTiC® 6 sinbiotika je da ga mogu koristiti trudnice, dojilje i djeca.
Svi OMNi-BiOTiC® sinbiotici slijede kriterije kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije.

OMNi-BiOTiC® sinbiotici mogu se pronaći u svim bolje opremljenim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama te odabranim DM prodavaonicama, kao i na web stranici Instituta AllergoSan – www.omni-biotic.hr