PARIŠKA SOBA – biser Školskog u MSU

Hrvatski školski muzej je zbog oštećenja zgrade u potresu svoj 120. rođendan dočekao zatvoren za posjetitelje. Ljubaznošću Muzeja suvremene umjetnosti najpoznatija i najreprezentativnija izložbena cjelina Školskog muzeja – Pariška soba – od sada je besplatno dostupna svim posjetiteljima!

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u utorak 14. rujna u 11 sati javnosti će se predstaviti reprezentativna cjelina Hrvatskog školskog muzeja – PARIŠKA SOBA. Na predstavljanju javnosti će se obratiti ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja gospođa dr. sc. Štefka Batinić i ravnateljica Muzeja za suvremenu umjetnosti gospođa dr. sc. Snježana Pintarić, dok će za najmlađe posjetitelje biti organizirane radionice pod vodstvom više kustosice pedagoginje Ivane Dumbović Žužić.

Pariška soba, koja je bila dio stalnog postava Hrvatskog školskog muzeja, iznimno je vrijedna kulturno-povijesna cjelina kojom se školstvo Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije predstavilo na
Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Historicistički namještaj izradili su, po nacrtima arhitekta Hermana Bolléa, učenici Kraljevske zemaljske obrtne škole u Zagrebu, a akvarele s motivima školskih i kulturnih ustanova naslikali su poznati hrvatski likovni umjetnici toga vremena poput Slave Raškaj, Otona Ivekovića, Celestina Medovića, Belle Csikos Sesije i drugih. U prošlogodišnjim potresima zgrada Hrvatskog učiteljskog doma u kojoj se nalazi muzej pretrpjela je velika oštećenja. Stalni postav muzeja spremljen je na sigurno, a Pariška soba je svoj privremeni smještaj našla u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu gdje će se do daljnjega moći besplatno razgledati.

Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj otvoren prije 120 godina, u kolovozu davne 1901. Muzej je danas zatvoren za javnost, a svoje aktivnosti nastavlja u
suradnji s drugim muzejima, obrazovnim institucijama i kulturnim ustanovama predstavljajući svoje pokretne izložbe o školstvu/školovanju u Hrvatskoj i izvodeći poznate radionice Školskog poput krasopisa, vezenja križićem i drugih.