Održan ulični spektakl “Moby Dick” Teatra dei Venti

Jučer, 12.9., ispred Hrvatskog narodnog kazališta, održan je kazališni spektakl „Moby Dick“, talijanskog kazališta dei Venti, uz potporu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Hrvatskog narodnog kazališta, regije Emilia – Romagna i fondacije AFTER iz Modene.
Nakon dvogodišnje prisilne pauze, kazalište dei Venti nastavilo je svoje istraživanje urbanih sredina, koje zatim uličnim izvedbama povezuje s klasicima svjetske književnosti. Sinoć su priredili spektakl u kojem je sudjelovalo 20 glumaca, glazbenika, akrobata i tehničara, a koji su za vrijeme same predstave gradili brod veličine 12 metara.

Redatelj, Stefan Tè, opisao je predstavu:
Dvadeset mornara, dvadeset ljudi, dvadeset duša udara velike drvene bačve, pohlepno tutnjeći, čekajući kitovu mast. Zrak vibrira. Ritam obilježava rad posade. Daska na dasku, konopi, užad i stupovi, mornari počinju graditi brod. Skeletni, nestvaran. To je naš Pequod. Tijekom predstave vode se bitke, dolazi do iznenadne oluje, pojavljuju se osebujni likovi, priče izlaze na površinu. Doživljavamo sjenu Ahaba i njegove opskurne želje za osvetom. Pedantnim radom kazališnih strojeva dogodit će se neočekivano. Brod postaje kit. Od čuvara do čudovišta. Konačno, dva neprijatelja se susreću licem u lice za konačni sukob: Ahab i bijeli kit. Čovjek protiv prirode, nepoznatog, izgubljenog Boga, strah koji vrišti iz ponora: Moby Dick.“

Teatro dei Venti talijanska je kazališna družina aktivna od 2005. u produkciji predstava i provedbi projekata. Gostovali su u Italiji i inozemstvu. Društveno su aktivni, promiču projekte za međunarodnu suradnju i za mentalno zdravlje u partnerstvu s Odjelom za mentalno zdravlje Modena Ausl.
Godine 2019. producirali su “Moby Dick”, osvojivši nagradu Ubu 2019. za scensku scenu, nagradu Critical Network Award 2019. za dizajn i organizaciju i Last Seen 2019., za predstavu godine za časopis Krapp’s Last Post. Kazalište je trenutno uključena u tri projekta sufinancirana od strane Creative Europe usmjerena na umjetničku produkciju i razvoj dobrih kazališnih praksi u društvenom području na europskoj razini.

Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, službeno je predstavništvo talijanske države sa zadatkom promoviranja i širenja talijanskog jezika i kulture u Hrvatskoj te redovno organizira ili podupire kulturne događaje po cijeloj Hrvatskoj.