Tvrtka AlphaChrom donirala Tehničkom muzeju rijedak primjerak plinskog kromatografa

Moderan plinski kromatograf jedan je od instrumenata čiji se rezultati često mogu vidjeti u popularnim kriminalističkim serijama, poput CSI-a, gdje omogućuju rješavanje raznih zločina. Manje je poznato da je davno prije ovakav uređaj imao sasvim druge zadatke, naš je instrument brinuo o kvaliteti hrane, mlijeka i ostalih namirnica na kojima smo odrastali.

Svoje najbolje dane tijekom 70-ih i 80-ih godina ovaj je instrument proveo analizirajući prehrambene uzorke na Poljoprivrednom fakultetu, a posljednjih je 10-ak godina izazivao znatiželju zaposlenika i posjetitelja AlphaChroma. Tako je pronađeno i nekoliko znanstvenih radova diljem bivše države u kojima je korišten identičan model plinskog kromatografa među kojima je i rad grupe znanstvenika pod nazivom „Određivanje sastava triglicerida mliječne masti primenom plinske kromatografije“ objavljen u časopisu Mljekarstvo 1984. Napredak prehrambene industrije jednim dijelom možemo zahvaliti upravo njemu.

Sada smo odlučili poslati ga u zasluženu mirovinu, ali i kao podsjetnik povijesti svima koji posjete muzej. Kako bi dobio svoje trajno mjesto i novu funkciju, darovali smo ga Tehničkom muzeju kamo su ga brižno prenijeli djelatnici AlphaChroma.