Ljeto je simbol za laganu i proteinima bogatu hranu

Gastro ljeto nam kuca na vrata. Željni smo ljetnih delicija, okusa mora i svježih namirnica kojih u ovo vrijeme godine ima u izobilju. Uz one tradicionalne, restorani Bota Šare ovog nam ljeta nude one nove koje ćemo rado pripremati i u vlastitom domu. Glavne odlike ljetne kuhinje su uvijek svježe, domaće i sezonske namirnice. Miris gradela i ribe ljeto čine posebnim, no ove godine slobodno se odvažimo i na neki od novih načina pripreme dobro nam poznatih jela.

Ljetnu sezonu ove godine otvaramo najboljim primjercima jadranskih kapitalaca kao što su sabljarka, zubatac ili pak gof. Sabljarku smo za ovo ljeto upotpunili japanskom tempurom, koja je u zadnje vrijeme itekako popularna obzirom na svoju laganu teksturu i hrskavost. Ribu najčešće pripremamo na grilu uz svježe povrće ili neki zanimljivi prilog, no za ove vruće dane predlažemo je sirovu ili u varijantama na carpaccio ili u nekoj varijanti također omiljenih sushi rolica.

Ljetna prehrana treba biti lagana, no bogata proteinima koji će naše tijelo pripremiti na dnevne napore i vrućine. Samu pripremu jela dobro je odraditi prije najtoplijeg dijela dana. Što više boja na tanjuru to će nam zdraviji i ukusniji obrok biti. Za dobar ljetni ručak koji možete pripremiti i kod kuće predlažemo carpaccio od gofa i pršuta, mediteranske rolice kao most prema glavnom jelu. Hrskava sabljarka u panko mrvicama sa šparogama i mladim lukom izvrsno je glavno jelo. Uz svježi tart od limuna s voćem nećemo pogriješiti kao izbor deserta, a točka na i ljetnog ručka bit će lagani sorbeto koji itekako osvježava. Uz ove prijedloge i savjete Bota Šare vam želi ukusno i bogato gastro ljeto.

Donosimo i neke recepte za pripremu kod kuće

SORBETO

Sastojci:
-3 kuglice sladoleda od limuna
-sok od pola limuna
-0.03 votke
-0.05 pjenušca

Priprema:
Sastojke pomiješati u jednu posudu dobro razmutiti dok se ne dobije jednolična gusta smjesa.

Povijest sorbeta:
Sorbeto je piće koje se serviralo za degustacije vina ili hrane između svakog slijeda, time se čistilo nepce i neutralizirao okus od prethodne konzumacije.

TART OD LIMUNA S VOĆEM

Sastojci za 8 do 10 porcija:
Tijesto:
-145 g neslanog maslaca (sobna temperatura)
-81 g prosijanog šećera u prahu
-1 tvrdo kuhani žumanjak
-1 žumanjak
-2.5 ml ekstrakta vanilije
-225 g prosijanog brašna
-2 g soli

Krema:
-3 cijela Jaja
-3 žumanjka
-150 g šećera
-korica jednog limuna
-160 ml soka od limuna
-140 g neslanog maslaca izrezanog na kockice
-125 ml punomasnog kiselog vrhnja

Priprema:
-Istući maslac i šećer u prahu dok se ne dobije glatka smjesa.
-Pasirati tvrdo kuhani žumanjak kroz cjedilo i umiješati sirovi žumanjak i vaniliju zatim dodati u smjesu maslaca i šećera i miješati dok se ne sjedini.
-Dodati brašno i sol smjesi i dobro izmiješati. Oblikovati tijesto u disk (biti će jako mekano), zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 2 sata dok se ne stisne.
-Na lagano pobrašnjenoj podlozi nježno mijesiti tijesto dok malo ne omekša. Izvaljati krug promjera oko 30 cm, debljine oko 1/2 cm. Oprezno položiti i utisnuti u razvaljenog tijesto u kalupu s pomičnim dnom. Višak tijesta odrezati i vratiti kalup u hladnjak još 30 min.
-Zagrijati pećnicu na 160 stupnjeva, ubaciti ohlađeni kalup s tijestom na lim za pečenje i dno tijesta probosti vilicom. Peći oko 20 min dok rubovi ne počnu dobivat smeđu boju. Izvadit iz pećnice i ohladit na sobnoj temperaturi.
-Za nadjev, u metalnoj zdjeli umutit jaja, žumanjke, šećer, koricu limuna i limunov sok. Zdjelu staviti iznad lonca s lagano kipućom vodom. Nakon minute dodati maslac i nastaviti miješati dok se krema ne zgusne, oko 5 min. Maknut kremu s vatre, procijediti i umiješati kiselo vrhnje. Uliti toplu kremu u ohlađeno tijesto i ostaviti da se ohladi i stisne, oko 2h.

SABLJARKA U PANKO MRVICAMA SA ŠPAROGAMA I MLADIM LUKOM

Sastojci za 4 osobe:
-800 g sabljarke
-200 g panko mrvica
-300 g brašna za tempuru
-100 g oštrog brašna
-400 g šparoga
-4 kom mladog luka
-Ulje maslinovo
-Sol
-Papar
-Ulje za prženje

Priprema:
-U brašno za tempuru dodati malo soli i vode dok se ne dobije smjesa malo gušća od one za plalacinke. Dobro smjesu ohladiti.
-Filet sabljarke posoliti, uvaljati u oštro brašno sa svih strana zatim u ohlađenu tempuru i na kraju u panko mrvice. Pržiti u dubokom ulju dok ne poprimi zlatno žutu boju. Ostaviti kratko na kuhinjskom ubrusu da se iscijedi višak masnoće.

-Očistiti krumpir i šparoge i skuhati odvojeno. U jednu posudu vilicom lagano zgnječiti krumpir, začinit isa soli, paprom i maslinovim uljem.
-Dodati na sitno izrezan mladi luk i skuhane šparoge lagano promiješati.

Poslužiti uz prethodno isprženu sabljarku.