Novi sveučilišni priručnik „Otrovi” neizostavan je dio popularne književnosti

U trenutku u kojem se dvoji oko ispravnosti cjepiva koje će zaustaviti pandemijski virus, u izdanju Školske knjige izlazi priručnik provokativnog naslova „Otrovi – ilustrirana povijest”. Autor Joel Levy majstorski je spojio znanost i popularnu kulturu i stvorio djelo koje je u istom trenu sveučilišni priručnik kao i popularno štivo koje će naći mjesta u kućnoj biblioteci.

Od doba grčkih filozofa do bivših ruskih špijuna, upotreba otrova kao sredstva za završetak života, bilo atentatom, ubojstvom, samoubojstvom ili pogubljenjem, ima povijest koja seže više od 2000 godina unatrag. I prije nego što je Sokrat prihvatio svoju sudbinu ispijajući kukutu, umrlo je sigurno bezbroj ljudi od posljedica gutanja otrova iz prirode. Nova knjiga u izdanju Školske knjige „Otrovi – ilustrirana povijest” otkriva svu prirodu toksičnosti i otkriva kako su otrovi u ljudskoj povijesti imali presudnu i često neočekivanu ulogu.

Suprotno popularnom mišljenju, otrovi imaju korisna svojstva kao što pokazuje primjer fluorovodika, koji je najvažnija kemikalija u proizvodnji herbicida, farmaceutika i fluorescentnih žarulja. U knjizi „Otrovi – ilustrirana povijest” razmatra se niz otrovnih tvari u prirodi kao i poznati primjeri trovanja u povijesti, znanosti, medicini i religiji.

Od Kleopatre do Katarine Medici, od otrovnih puževa do kokaina, ova će vas raskošno ilustrirana knjiga odvesti na fascinantno putovanje tajanstvenim svijetom napitaka, čarobnog bilja i psihoaktivnih pripravaka – tvari koliko primamljivih, toliko i zastrašujućih.

Sjajan spoj popularne kulture i znanstvenog štiva prepoznala je dr.sc. Irena Žuntar koja je djelo prevela s engleskog jezika, a Senat Sveučilišta u Splitu odobrio korištenje ove knjige kao sveučilišnog priručnika. Prevoditeljica Irena Žuntar redovita je sveučilišna profesorica zaposlena na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica je predmeta Toksikologija integriranog preddiplomskog i diplomskog Studija Farmacije i Studija medicinske biokemije te autorica većeg broja znanstvenih i stručnih radova. Mentorica je većeg broja diplomskih radova studenata, a sudjelovala je i u popularizaciji znanosti putem televizijskih priloga i članaka.

Knjiga „Otrovi – ilustrirana povijest” dostupna je u knjižarama Školske knjige i na webshopu.

I uvijek imajte na umu upozorenje Lewisa Carolla u knjizi Alisa u zemlji čudesa: „Ako pijete iz bočice na kojoj piše Otrov, gotovo je sigurno da će vam pozliti prije ili poslije”.