Važnost pravilnog zbrinjavanja maski i dezinfekcijskih sredstava

Maske, dezinfekcijska sredstva i gumene rukavice, jednim nazivom zaštitna oprema, postali su dio naše svakodnevice, a tim povodom Hrvatski Crveni križ poziva građane da vode računa o adekvatnom zbrinjavanju opreme nakon korištenja. U aktualnom programu „Čuvajmo ih“, Hrvatski Crveni križ starijim osobama slabijeg imovinskog stanja podijelio je gotovo 700.000 jednokratnih kirurških maski, uz dezinfekcijska sredstva, stoga su osjećali odgovornost dodatno upozoriti na važnost odgovornog postupanja sa zaštitnom opremom kao otpadom.

Posljednjih mjeseci zaštitna oprema glavna je tema, ali malo se govori o pravilnom odlaganju te opreme. Iznimno je važno skrenuti pozornost na to ne samo zato jer se pravilnim odlaganjem štiti zdravlje ljudi, nego zato i što tako štitimo okoliš. Pozivamo sve građane da odgovornim zbrinjavanjem zaštitnih maski, gumenih rukavica i ambalaže od dezinficijensa pridonesu zaustavljanju širenja zaraze, ali i zaštiti okoliša u kojemu živimo“, poručuje Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Zaštitne maske za lice
Iskorištene zaštitne maske, bilo da je riječ o medicinskim maskama, maskama s filterom ili pamučnim maskama, a koje se više ne mogu koristiti treba prije odlaganja spremiti u plastičnu vrećicu, zatvoriti odnosno zavezati vrećicu te potom odložiti u spremnik za miješani otpad. Iskorištene zaštitne maske ne smiju se odlagati bez odgovarajuće plastične zaštite, također ne smiju se odlagati u spremnike za korisni otpad poput bio ili papirnog otpada. Plastične vrećice koriste se jer pružaju bolju izolaciju i tako preveniraju širenje zaraze.

Zaštita za ruke
Zaštitne gumene ili lateks rukavice namijenjene su jednokratnoj uporabi. Jednom korištene zaštitne rukavice odlažu se u plastičnu vrećicu koju treba zatvoriti i tako odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad.

Dezinfekcijska sredstva
Dezinfekcijska sredstva najčešće su pohranjena u plastičnu ambalažu pri njihovom zbrinjavanju potrebno je praznu plastičnu ambalažu isprati vodom i tek potom odložiti u vrećice za plastičnu ambalažu i metal ili u žute spremnike. Ako je ambalaža dezinfekcijskog sredstva za prostor označena nekom od oznaka štetnosti, potrebno ju je odložiti u reciklažnom dvorištu.

Na globalnoj razini već su zamijećeni negativni učinci na okoliš zbog nesavjesnog odlaganja zaštitne opreme, kako na ulicama gradova, tako i u morima i oceanima, stoga je neophodno osvijestiti važnost individualne odgovornosti i pravilnog zbrinjavanja opreme.

Letke s uputama za zbrinjavanje zaštitne opreme društva Crvenoga križa dijelit će svojim korisnicima kako bi što veći broj ljudi bio informiran o važnosti pravilnog odlaganja maski, rukavica i ambalaže od dezinficijensa.