Advent u Bote seli u naše domove

Svega nekoliko sati prije novog zatvaranja, hrvatske su zvijezde na Adventu u Bote otkrile tajnu svojih Božića. Popularni zagrebački restoran Bota Šare drugu je godinu zaredom pripremio božićnu bajku, no sada se ona putem dostave seli u naše domove. Glumice Bojana Gregorić Vejzović i Ana Begić Tahiri, TV urednica Lana Pavić i vaterpolist Mladosti Lovre Miloš otkrili su što ih veže i podsjeća na Božić.

‘’Imam jednu božićnu anegdotu koju nikada neću zaboraviti. Moja mama je uskočila u kostim Djeda Mraza u Društvu filmskih djelatnika jer se kolega koji je trebao glumiti Djeda Mraza razbolio. Iznad tih velikih, bijelih brkova prepoznala sam oči svoje majke i nisam ni sama znala da se veselim ili da budem žalosna jer su Djed Mraz mama i tata. Možda je ta iluzija bila srušena, ali sam onda više cijenila poklone koji su dolazili od moje mame!’’ – prisjetila se glumica Bojana Gregorić Vejzović te dodala: “Danas više nego ikada svima želim zdravlja i fine papice, naprimjer kod mene će biti dostava Bota Šare. Prijašnjih godina bismo se okupili kao obitelj i podijelili specijalitete. Muž Enes i ja bismo pripremili bakalar ili gulaš od hobotnice, a moja šogorica Andrea crni rižoto. Nažalost, izgleda da zbog koronavirusa i mjera toga ove godine neće biti.’’

Bota Šare u adventsko će vrijeme dostavljati sve specijalitete u naše domove. U pravoj božićnoj bajci uživa i glumica Ana Begić Tahiri koja otkriva: “Imam posebnu uspomenu na jedan pretopli Božić kada sam išla s Bukovca u Remete na polnoćku u majici kratkih rukava. Bilo je stvarno toplo, devedeset i neka, poslije rata. Meni Božić nije u znaku konzumerizma, slavim ga onako kako bi ga se i trebalo slaviti, u obiteljskom krugu i bez pretjeranih poklona. Dovoljan je mali znak pažnje, bitno je da smo svi na okupu. Purica i mlinci za Božić, a sarma i pire-krumpir za Novu godinu. To je oduvijek bilo pravilo u mojoj obitelji, a to su mi i neka od najdražih jela tako da im se veselim još i više. Meni i mojoj obitelji koronavirus neće puno promijeniti slavlje, bit će u krugu obitelji. Nije nas puno i bit će vjerojatno isto kao i do sada, to znači veselo i u zajedništvu.’’

Prava barka na terasi Bote podsjetila je TV urednicu Lanu Pavić na Božić u rodnom Splitu. “Ja ću za Badnjak raditi bakalar ili kao ovdje što rade u Boti tučenog goluba, ali bianco odnosno manje jušni. Na Božić ide neko pečenje, uskladit ćemo dalmatinsku i zagrebačku tradiciju. Mislim da je sva ova nesreća ove godine dobra da nas podsjeti da Božić i praznici trebaju biti mjesto intime i obitelji. Važno je da budemo predani jedni drugima i družimo se, a velike fešte ionako nije nešto što povezujem s Božićem!

S novim zatvaranjem, Bota Šare ovog adventa brojne specijalitete iz bakine kuhinje donosi ravno na naš blagdanski stol. Jadranska riba koju love vlastitim brodovima prvi je izbor vaterpolista zagrebačke Mladosti Lovre Miloša: “Cijela se obitelj za Božić uvijek nađe u Preku na Ugljanu otkud je moj tata. Tamo su obiteljski korijeni i tamo provedemo blagdane. Kod nas se za Badnjak obavezno jede bakalar, a za Božić purica i mlinci. Tu su uvijek i brojni riblji specijaliteti. Nadam se da će Božić biti što normalniji, ne znamo što će biti sutra ali volio bih da bude što sličniji onima prije!”

Sve delicije iz Botine kuhinje ovog adventa možete naručiti na broj telefona 01 2316 745.