Dokumentarni film „Jedna od nas“

Dokumentarni film „Jedna od nas“ premijerno je prikazan u Hrvatskoj na Zagreb Doxu, izazvavši snažne emocije i zanimljivu raspravu kod gledatelja. Riječ je o filmu koji govori o reakcijama društva na otkrivanje seksualnog zlostavljanja ili uznemiravanja djece, koje se prema istraživanjima na europskoj i svjetskoj razini događa svakom petom djetetu. Posebno emotivan trenutak bilo je audioobraćanje M., žrtve seksualnog nasilja oko kojeg se i odvija radnja filma, koja je zahvalila ekipi i protagonistima filma te izrazila nadu da će film pomoći i drugim žrtvama nasilja u suočavanju s posljedicama takvog traumatičnog iskustva.

U središtu je filma proslava petnaeste godišnjice mature na kojoj se kolege iz razreda prisjećaju srednjoškolskih dogodovština. Kako večer odmiče, sljedovi hrane i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbjegavaju sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi nedavno primili. U tom pismu njihova bivša kolegica M. iznosi svoju mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka.

Redatelj, scenarist, producent i protagonist filma Đuro Gavran film je snimio svjestan poražavajuće činjenice da je u većini slučajeva zlostavljanja djece počinitelj osoba koju dijete poznaje. U ponekim slučajevima djeca su toliko malena da ni ne shvaćaju što im se događa, a stariji osjećaju strah, sram i krivnju te gube samopouzdanje i samopoštovanje. Slijedom toga tek 20 posto djece progovori o seksualnom zlostavljanju unutar mjesec dana, nakon više od pet godina prijavit će ga 57 posto, dok će čak 20 posto zauvijek šutjeti.

Filmom ‘Jedna od nas’ želio sam pokazati kako je način na koji reagiramo na tabu temu vrlo često pogrešan, iako nam se u prvom trenutku čini sasvim ispravan. Ovo nije film o konkretnom slučaju, već o tome kako kao društvo na takvu vijest trebamo reagirati i kako možemo pomoći žrtvi koja nam se povjeri, ali i svim ostalim žrtvama koje još uvijek nisu spremne progovoriti i zatražiti pomoć. Zbog toga film prati i popratna edukativna kampanja u suradnji s vrhunskim stručnjacima iz područja zaštite prava djece i mladih, u kojoj se o temi seksualnog zlostavljanja mladih govori iz različitih kuteva s ciljem pomoći djeci žrtvama zlostavljanja. Film će sigurno pogledati i djeca i mladi koji su žrtve seksualnog nasilja te je važno da osjete i znaju da postoji mjesto na kojem mogu potražiti pomoć“, pojasnio je Đuro Gavran, redatelj, scenarist, producent i protagonist filma „Jedna od nas“.

Edukativna kampanja i sadržaji koji će nadopuniti film te pružiti odgovore na mnoga pitanja koja otvara dostupni su na stranici https://jednaodnas.com/, a Gavranu u edukaciji pomažu brojni stručnjaci – pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Anita Matijević iz Ministarstva unutarnjih poslova, Gordana Buljan Flander iz Poliklinike za djecu, sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić, Hana Hrpka iz Hrabrog telefona, Maja Mamula iz Ženske sobe, Goran Arbanas iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, Tomislav Ramljak iz osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Saša Morić iz kaznionice u Lepoglavi, Marina Ajduković iz Studijskog centra socijalnog rada te Silvija Stanić iz Udruge roditelja „Korak po korak“.

Odgovornost je nas stručnjaka učiniti sve što možemo da bismo pomogli žrtvama seksualnog nasilja te probudili tu odgovornost u čitavom društvu. Žrtve moramo osnažiti i ohrabriti u prijavljivanju zlodjela te im potom pružiti svu potrebnu pomoć, zaštitu i podršku kako bi se mogle nositi s posljedicama. Zahvalni smo Đuri što je u nama prepoznao pouzdane partnere i pružio nam još jednu mogućnost da pomognemo što većem broju djece i mladih koji su žrtve nasilja te tako damo doprinos u izgradnji boljeg i kvalitetnijeg društva. Veselimo se nastavku edukativnih aktivnosti i vjerujemo da ćemo na taj način dodatno doprijeti do onih kojima je potrebna pomoć“, izjavila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“.

U narednom razdoblju u planu je online distribucija filma, a fokus će biti na organizaciji besplatne online projekcije za maturante kako bi se ta tabu tema otvorila izravno među mladima. Maturanti će se moći na službenoj stranici filma prijaviti kao razred i pogledati film online. Nakon filma imat će mogućnost online razgovora s autorom i stručnjacima iz područja seksualnog nasilja nad djecom. Razgovore bi vodili stručnjaci koji su prošli edukaciju u organizaciji Udruge roditelja „Korak po korak“ za licencirani program CAP (Child Assault Prevention) koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe i napada od strane poznate odrasle osobe.

Gavran je Vladi Republike Hrvatske i Saborskom odboru za obrazovanje, znanost i kulturu uputio otvoreno pismo kojim apelira na uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao obveznog dijela školskih preventivnih programa. U pripremi je i peticija koju će biti moguće potpisati na stranici https://jednaodnas.com/.