U Krku izložba nadahnuta vilom Brodaricom

U galeriji Decumanus Centra za kulturu Grada Krka (J. J. Stossmayera bb, Krk) počinje šesto izdanje dvomjesečnog izložbenog projekta Link In Art. Ovogodišnja mu je tema Arhetipsko i mitološko u suvremenim likovnim praksama. U sklopu njega izložbe svojih radova imat će multimedijska umjetnica Margareta Peršić, fotografkinja Iva Lulić i ilustrator Zdenko Bašić. Kustos je krčki vizualni umjetnik Igor Gržetić.

U petak 19. lipnja 2020. godine u 21 sat otvara se izložba Brodarica umjetnice Margarete Peršić. Nadahnuće je autorica pronašla u mitu o vili Brodarici koju vješto povezuje s drugim mitologijama i mnogobrojnim licima suvremene žene. Okosnica postava je njezina pjesnička zbirka, no stihovi i ilustracije ovaj put izlaze iz korica i zauzimaju novi, mnogo veći prostor – onaj galerijski. Postav obuhvaća minijature čiji sadržaj promatrač otkriva pomoću povećala, ali i njihovu suprotnost – akrilne slike te stilizirana platnena jedra na kojima su ispisani stihovi. Taj novi autorski rad zagrebačke umjetnice Margarete Peršić tako sintetizira čitavu seriju raznorodnih sredstava namijenjenih izražavanju, ali i aktivnih u evociranju arhetipa, sazdanog od specifičnog mitskog obrasca.

Link in Art, projekt u sklopu kojega se izložba postavlja, koncipiran je kao suvremena umjetnička platforma za intermedijsko, interdisciplinarno i multimedijsko umrežavanje različitih suvremenih vizualnih praksi i različitih konceptualnih strategija, u svrhu oblikovanja otvorenog, pristupačnog i netradicionalnog sustava suvremene vizualne komunikacije. Projekt je osmišljen po uzoru na koncept umrežavanja putem interneta. Novoumrežena poveznica (link) uspostavlja živu i interaktivnu, često i društveno-osviještenu, komunikaciju autora, publike i zajednice.

Izložba Brodarica bit će otvorena do 2. srpnja, a moći će se razgledati svakoga dana osim nedjeljom.