U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira

U središtu Baške otvorena je trgovina u kojoj se prodaju suveniri među kojima većina nastaje svega nekoliko ulica dalje tijekom mirnih jesenskih i zimskih otočkih mjeseci. Ti se proizvodi izrađuju ručno, a njihovo stvaranje nadahnjuju mirisi i boje otoka Krka.

Tako osnovu ponude trgovine Kiki Handmade Souvenirs čine šareni mirisni sapuni najraznovrsnijih oblika te vrećice, jastučići i lutkice punjene lavandom.
Obrt vodimo od 2005. godine. Htjeli smo turistima, ali i sumještanima, ponuditi atraktivan, koristan i isključivo hrvatski proizvod. Sapuni su postali naš potpisni proizvod – maštovit, mirisan i unikatan dar. Veliku pozornost pridajemo kvaliteti. U izradi koristimo isključivo kvalitetnu glicerinsku bazu te eterična i mirisna ulja među kojima su ona lavande, ružmarina i grožđa. Volimo se igrati oblicima, pa u izradi sapuna koristimo razne kalupe. Rezultat su sapuni zavodljivog mirisa koji ljudima podižu raspoloženje svojim šarenim bojama, ali im i omogućuju hidrataciju te njegu kože na prirodan način. Do ove smo godine proizvode prodavali na štandu, no proširenjem ponude uvidjeli smo da nam treba bolji prodajni prostor”, kazala je vlasnica obrta Suzana Tomašić.

Njezin pristup poslu pravi je „bodulski“. Zna da bez mnogo truda i rada uspjeha nema. Zato je razvoj njezinih proizvoda uključio mnogo pokušaja i usavršavanja. Zahvaljujući tome kupci su danas zadovoljni, pa sitnice iz Baške odnose u svijet.
Uz suvenire vlastite proizvodnje u trgovini su svoje mjesto pronašli još neki proizvodi hrvatskih proizvođača – prirodna kozmetika, domaće rakije, likeri, marmelade, čajevi i ljuti umaci.
Želimo da Hrvatsku u svijetu predstavljaju isključivo suveniri proizvedeni u Hrvatskoj. Koronakriza nije nas zaustavila ni u proizvodnji ni u uređenju trgovine. Naša očekivanja od ove sezone su skromna – želimo održati glavu iznad vode. Radujemo se svakom turistu i domaćem kupcu. Stav nam je pozitivan jer je svaka od naših 15 godina imala neki svoj izazov. Zato i u ovu turističku sezonu ulazimo optimistično“, kazala je Suzana Tomašić.

U radu joj pomaže kći Ana, magistrica menadžmenta koja se nakon života u Rijeci, Zagrebu i Varšavi odlučila vratiti na rodni otok. Ona i majka vjeruju kako radom s mirisima koje poznaju od djetinjstva, mogu graditi svoju budućnost.