Deset razloga zbog kojih biste baš ovo ljeto trebali posjetiti Supetar i Brač

Nakon lockdowna, Brač je spreman za novu sezonu! Hoteli i apartmani otvoreni su uz posebne mjere i pogodnosti, a za sve koji trebaju mirnu i sigurnu oazu donosimo deset razloga zašto ga posjetiti…

Business Insider krajem svibnja uvrstio ga je među najljepše svjetske otoke. Brač je otok kamena, maslina i vrhunskog maslinovog ulja, atraktivnih plaža, prekrasne prirode i opuštenog životnog stila, a Supetar njegovo prvo mjesto krenete li trajektom iz Splita i sjajan izbor za ljetovanje i istraživanje otoka.

1.Supetar Malo Misto
Supetar je najveći na Braču, ima srce grada, ali dušu malog mista. Svatko svakog poznaje, terase kafića dnevni su boravci na otvorenom, a ispijanje kava omiljeni ritual. Otočki lifestyle je zarazan, a na dalmatinsku fjaku i gosti se vrlo brzo naviknu.

2.Otključaj Doživljaj
Prošećite Supetrom i okolicom jednom od tri tematske staze. Tražite li mir, odabrat ćete onu koja od rive u Splitskoj vodi do napuštenog kamenoloma Rasohe, jednog od tri bračka carska kamenoloma u kojima se vadio kamen za izgradnju Dioklecijanove palače. Nakon toga u Supetru sjednite podno Leroja, gradskog sata, uživajte u čistom otočkom zraku i pogledu na more.

3.Gdje Odsjesti
Supetar nudi odličan izbor hotelskog i privatnog smještaja u kojem će uživati i obitelji s djecom, ali i parovi kojima preporučamo Hotel Osam, adults only s egzotičnom kombinacijom američko-bračke kuhinje. Pravo iznenađenje za svakog gurmana. Volite li intimu i osamu, odabrat ćete jednu od ruralnih vila s bazenom u ambijentalnim Mircima, Škripu i Splitskoj ili jedan od dva kampa u neposrednoj blizini Supetra.

4.Otok Najljepših Plaža
Pijesak ili šljunak, zabava ili mirne uvale, Brač ima sve. Prvo bračko javno kupalište, supetarski Banj, izgrađeno je 1909. po nacrtima poznatog Supetranina, kipara Ivana Rendića. U Bolu na Braču je i Zlatni rat, jedna od najljepših svjetskih plaža. Istražite i Lovrečinu, Osibovu, Farsku…

5.Bračka Toskana
Zovu ga bračkom Toskanom zbog velikog broja ruralnih vila s bazenom. Škrip je najstarije otočko mjesto s čak dva muzeja – Muzejom otoka Brača i Muzejom uja. Možda niste znali da je s milijun stabala maslina Brač naše najveće maslinarsko područje?!

6.Bračka Kužina
Procip – mladi ovčji sir s karamelom, brački vitalac od janjećih ili kozlećih iznutrica, butalac – nadjeveni janjeći but, hrapoćuša – ukusna torta od oraha, hmutica – bračka mješavina vina i mlijeka…, jela su koja ćete naći samo na ovom otoku. Naravno da ćete uživati i u friškoj ribi, plodovima mora, sezonskim salatama, slatkim delicijama, odličnom maslinovom ulju, vrhunskim plavcima i pošipima… No, morate znati da je na ovom otoku janjetina kraljica gastronomije i svakako je trebate kušati.

7.Pustinja Blaca i Zmajeva Špilja
Izgrađena između Murvice i Bola na strmoj stijeni do koje se i danas jedino može makadamskim putem, Pustinja Blaca jedna je od najvećih atrakcija otoka. U njoj su od 16. do sredine 20. stoljeća živjeli poljički svećenici, pustinjaci. U blizini Murvice je i Zmajeva špilja s reljefima svećenika glagoljaša koji su tu živjeli u 15. stoljeću.

8.Brački Kamen
Dioklecijanova palača, predvorje zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, dijelovi Bijele kuće – samo su neke od svjetski poznatih građevina izgrađenih od vrhunskog bračkog kamena, a u elitnoj Klesarskoj školi u Pučišćima već više od 110 godina uče se tajne ovog zanata.

9.The View
Planinari ga ne propuštaju, a oni kojima kondicija nije jača strana do njega mogu i automobilom. Sa 778 metara visokog vrha Vidove gore, Svetog Vida, puca pogled sve do Italije. Neprocjenjivo!

10.Via Brattia
Čak 135 kilometara, najveće atrakcije Brača, povezanost gotovo čitavog otoka, skrivene uvale – Via Brattia je novi adut bračkog turizma. Na ovu planinarsko-turističku stazu možete se priključiti u bilo kojem otočkom mjestu, ona kruži gotovo čitavom obalom otoka i bračka je inačica za lungomare. Idealan izbor u kasno ljeto i ranu jesen, za rekreativce i pustolove doživljaj za pamćenje.