#ObećanjePlaneti tvrtke Mars za borbu protiv klimatskih promjena

Mars, Incorporated, uključujući tvrtku Mars Hrvatska, najavila je svoju ambiciju da ubrza akciju u borbi protiv klimatskih promjena pokretanjem nove globalne inicijative #ObećanjePlaneti (#PledgeForPlanet). Inicijativa prati ulaganje tvrtke Mars u iznosu od 1 milijarde dolara prema programu „Plan održivosti kroz generacije” (Sustainable in a Generation Plan) i obavezu daljnjeg smanjenja emisije plinova iz neposrednog poslovanja u skladu s najambicioznijim ciljem Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama – ograničenje globalnog porasta temperature planete Zemlje na ispod 1,5º C.

Nova inicijativa naglašava zajedničku odgovornost tvrtki, vlada i građana širom svijeta da poduzmu mjere koje će dovesti do pozitivnih klimatskih promjena. Cilj inicijative je ubrzati korake u borbi protiv niza globalnih prijetnji, uzevši u obzir situaciju i izvan svog direktnog poslovanja, sve do najšireg lanca opskrbe.

Darja Šušteršič, regionalna direktorica za tržišta Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine u Marsu naglasila je: „Cilj na koji smo se obavezali dio je kontinuiranog nastojanja tvrtke Mars da poslovanje prebaci na 100% obnovljive izvore energije do 2040. godine. Tvrtka Mars prepoznaje utjecaj industrije na posljedice klimatskih promjena, a inicijativom #ObećanjePlaneti potvrđujemo kako moramo ubrzati i povećati napore da bismo doprinijeli stvaranju zdrave planete kao boljem mjestu za život svih nas.”

Danas tvrtka Mars za više od polovicu svojeg poslovanja koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora, a čak 100% takve energije koristi se u poslovanju u zemljama SAD-a, Velikoj Britaniji, Meksiku i uskoro Australiji. Marsov plan također uključuje nastojanje da se smanji ukupna emisija stakleničkih plinova kroz njegov lanac poslovanja za 27% do 2025. i 67% do 2050. godine.

Osim toga, tvrtka Mars želi smanjiti upotrebu plastike u svojim postrojenjima širom svijeta za 25%, kako bi do 2025. godine 100% plastične ambalaže koju tvrtka proizvede bilo moguće ponovo upotrijebiti, reciklirati ili kompostirati te u prosjeku koristiti 30% takvog, recikliranog sadržaja za plastičnu ambalažu u poslovanju.

Mars također poziva sve svoje dobavljače da se uključe u inicijativu kroz postavljanje znanstveno utemeljenih ciljeva, pridružujući se inicijativi RE100 Klimatske grupe i prihvate budućnost poslovanja s obnovljivom energijom u središtu. Na primjer, Olam, dobavljač tvrtke Mars za kakao i palmino ulje već je potpisao i uključio se.

S tim ciljem inicijativa tvrtke Mars doprinijet će klimatskim promjenama ne samo u okviru svog poslovanja već i mobiliziranjem svojih suradnika, dobavljača i građana u cijelom svijetu na zalaganje za zaštitu naše planete i rješavanje uzroka klimatskih promjena.