Francuski paradoks u Feričancima

Da su Francuzi veliki hedonisti potvrđuje i njihov lifestyle, ali i prehrana koja sadrži veću količinu zasićenih masnih kiselina. Unatoč tome, u toj je zemlji zabilježena mala stopa smrtnosti i oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i bolesti debelog crijeva. Glavni je razlog vino, a Francuzi su poznati po tome što ga rado piju uz omiljeno jelo. To su potvrdila i suvremena istraživanja pa znanstvenici tvrde da osobito crno vino (naravno – samo ako se pije u umjerenim količinama) može smanjiti rizik bolesti i do 30 posto. Prije nekoliko godina Farmaceutski fakultet u Bordeauxu utvrdio je da procijanidin, sastojak kojeg sadrže samo crna vina, sprječava arteriosklerozu i umanjuje mogućnost za infarkt. Dokazano, najviše procijanidina sadrži frankovka, sorta koja najbolje rezultate daje u Feričancima. U središtu ovog malog slavonskog mjesta podrumi su Feravina, a njegove se vrhunske Frankovke osim u Europi, piju i u dalekom Meksiku, pa čak i na Karibima. Zbog iznimne kvalitete ovog vina Feravino je dobilo status „Kuće Frankovke“.

U podrumu iznimno zahtjevna sorta, frankovka traži kreativnost i veliku posvećenost, pa je izazov za svakog ambicioznog enologa. Vrhunskim Frankovkama – iz linije Miraz, kao i onima iz linije Dika te prvom Ledenom berbom sorte frankovka u Hrvatskoj, ali i najnovijim adutom naše vinarije, pjenušcem Francesca – Feravino želi pokazati sve mogućnosti sorte koju naši susjedi iznimno cijene, dok je u Hrvatskoj, nažalost, nepravedno zapostavljena“, ističe Martin Kovačević, glavni enolog Feravina.

Stari podrum Feravina iz 1804. i vinogradi na padinama Krndije u okruženju šume posljednjih godina privlače sve više gostiju, a Feričanci će uskoro dobiti i prvi wellness centar s ritualima i tretmanima baziranim na vinu. Naime, prema ambicioznom projektu kurija Mihalović u neposrednoj blizini vinarije uskoro će postati atraktivan heritage hotel s wellness centrom i bazenom. Investicija je vrijedna oko 6 milijuna eura, a prvi gosti mogli bi doći već sljedeće godine.