Nuspojave – scenska adaptacija humoreski Woodya Allena

Woody Allen: NUSPOJAVE – ova predstava prva je profesionalna izvedba (dramatizacija) Woodyevog romana na kazališnim daskama u Hrvatskoj

Scenska adaptacija humoreski Woodya Allena, premijera 10.10.2019.

Adaptacija i režija: Mario Kovač
Dramaturg: Milan Fošner
Glume: Ivan Đuričić, Jelena Perčin, Iskra Jirsak, Filip Riđički

Renesansno svestran, Woody Allen kultna je i jedna od najistaknutijih umjetničkih osoba našega doba. Osim što je režirao, pisao scenarije i glumio u velikom broju filmova, svoj je svestrani talent dokazao i kao vrlo uspješan pisac koji je do sada objavio mnoštvo kratkih priča, kazališnih komada, monologa, eseja i aforizama. Njegove kratke priče danas su neizostavan dio antologija američke proze i već se desetljećima smatraju klasikom humoristične proze, paradoksa, groteske i parodije. Woody Allen višestruki je dobitnik Oscara te brojnih drugih relevantnih umjetničkih nagrada i priznanja.

U projektu nazvanom Nuspojave (po njegovoj zbirci kratkih priča “Side effects” iz 1975. godine) dramaturški je spojen čitav niz njegovih kraćih proznih i dramskih tekstova kao i odlomci scenarija već realiziranih filmova. Želja nam je na duhovit način poigrati se tim dramaturškim kolažom i njegovom omiljenom temom urbane otuđenosti i neurotičnog nesnalaženja tipičnog intelektualca u fluktuirajućem svijetu svakodnevice. Ispod te snažne satire Allen se bavi ključnim pitanjima urbanog egzistencijalizma filtriranog kroz prizmu crnog humora s puno simpatija za životne “luzere”. Ponekad je i s par riječi te običnom izmjenom perspektive moguće kreirati začudne svjetove na tragu Becketta, Ionesca i drugih velikih majstora kazališta apsurda. Woody Allen je zasigurno jedan od vodećih živućih sljedbenika te vrste izričaja.

Kazalište KNAP, Centar KNAP, Ivanićgradska 41a, Zagreb. tel. 2303 122 www.knap.hr