Hrvatska povijest od „stoljeća sedmog“ do danas u dosad najraskošnijem izdanju

Hrvoje Kekez pravi je povijesni velemajstor, a svoje bogato i raznoliko znanje redovito pretoči u knjige enciklopedijske važnosti. Hrvatska povijest iz godine u godinu posljednja je knjiga na kojoj je Kekez radio, kako autor kaže, cijeloga života. Na promociji u zagrebačkoj knjižari Znanje, osim autora Hrvoja Kekeza, govorili su i urednik Vid Jakša Opačić te povjesničar Tomislav Anić.

Znanje i vještine Hrvoja Kekeza prvi je prepoznao urednik u Mozaiku knjiga Vid Jakša Opačić, koji je na predstavljanju rekao kako je već dugo razmišljao o tome da napravi knjigu koja će predstaviti bogatu i raznoliku hrvatsku povijest. „Iako kao urednik surađujem s velikim brojem vrhunskih povjesničara, Hrvoje Kekez bio je logičan izbor. Imao sam samo jedan strah, a to je hoće li se Kekez stići posvetiti ovom naslovu s obzirom na brojne svakodnevne aktivnosti, jer rokovi i opseg posla često ne idu ruku pod ruku“, dodao je Opačić.
Sinergija autora i urednika najvažnija je prilikom stvaranja ovakvih monografija, smatra urednik knjige, a govoreći detaljnije o knjizi dodaje: „Hrvatska povijest iz godine u godinu donosi sve značajne trenutke iz bogate hrvatske prošlosti, od prijelomnih bitaka i odluka koje su odredile sudbinu hrvatskoga državnog prostora, preko znamenitih ljudi koji su stoljećima gradili prepoznatljivu hrvatsku kulturu do vrhunskih dostignuća naših umjetnika, sportaša i znanstvenika.

Autor Hrvoje Kekez nije skrivao da se prilikom detaljnijeg istraživanja susreo s mnogo prepreka koje je morao savladati da čitateljima predstavi jedinstven i prije svega istinit prikaz povijesti razvoja Hrvatske. Ovaj diplomirani povjesničar i profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu s najviše je ljubavi pisao i istraživao srednjovjekovnu povijest Hrvata. „Moram priznati da sam ranije događaje mnogo detaljnije opisivao – primjerice, dolazak Hrvata na današnje prostore − a kako sam se približavao vremenu moderne i samostalne Hrvatske, bilo je sve više prijelomnih događaja kojima nisam mogao posvetiti jednaku količinu pozadinskih priča kako bih ih svakom čitatelju još više približio“, dodao je Kekez.

U ovoj su knjizi događaji iz hrvatske povijesti stavljeni u kontekst šire europske i svjetske povijesti, pa se na dnu svake stranice nalazi lenta vremena s crticama uglavnom iz svjetske povijesti. Hrvatska povijest iz godine u godinu odličan je izbor za sve ljubitelje povijesti i one koji će to tek postati jer su svi važni događaji iz hrvatske povijesti, od doseljenja Hrvata do zbivanja današnjih dana, kronološki poredani i objašnjeni razumljivim jezikom.

Na promociji u knjižari Znanje govorio je i povjesničar Tomislav Anić, koji smatra da se autor našao pred teškim i zahtjevnim poslom, kojeg je unatoč tome odradio na besprijekoran način. Kao povijesni stručnjak, Anić ističe da ova knjiga nema granice kod publike, već da u njezinim čarima i znanjima mogu uživati svi jer je pisana tekstom koji je pristupačan svima.

Svi su se sudionici složili da dodatnu vrijednost knjizi daju ilustracije zbog kojih su se urednik i grafička urednica obratili brojnim institucijama u zemlji i inozemstvu. Ipak, višemjesečni se trud itekako isplatio, pa ova bogato ilustrirana knjiga sadrži više od 700 kvalitetnih arhivskih i suvremenih fotografija, umjetničkih djela, starih razglednica i karata.