Ljetni hit – kokteli s Graseccom i Francescom

Lagani, prozračni, osvježavajući! Baš se takvi kokteli piju ovoga ljeta, a glavni im je sastojak pjenušac i to onaj proizveden charmat metodom kakav se čuva u podrumu poznate slavonske vinarije Feravino. Grasecco od 100 posto graševine i Francesca od 100 posto frankovke, moderni su, urbani pjenušci, koji će vas najprije privući mladenačkom, hipsterskom etiketom, a potom nezaboravnim okusom.

Jedinstven Grasecco dolazi u dvije kategorije – brut i ekstra brut. Oba Grasecca nježne su zelenkaste boje, voćnih mirisa zelenih jabuka u kombinaciji s ledenom svježinom i ugodne bademaste gorčine graševine. Francesca je nježne ružičaste boje, suptilnog mirisa zrelog nara i bogatog dugotrajnog okusa u kojem dominiraju jagoda i malina.

Grasecco i Francesca sjajan su aperitiv u vrućim ljetnim noćima, a njihov osvježavajući karakter do izražaja dolazi i u koktelima koje trendseteri jednostavno ne propuštaju. Od ovih pjenušaca Filip Lipnik, poznati hrvatski barmen zagrebačkog Swanky Monkey Gardena kreirao je Miss i Brku, dva neodoljiva signature koktela. Lagani i jednostavni za pripremu, idealni su za pijuckanje na bazenu ili uz more, ali i za opuštanje u ljetnim večerima.

Miss Francesca
Sastojci:
Šest, sedam kockica leda
Disaronno amaretto 0,04 dcl
Jagoda pire 0,04 dcl
Menta 4 do 5 listića
Limeta svježa 0,01 dcl
Francesca 0,10 dcl

Priprema:
U čašu staviti šest, sedam kockica leda, dodati 0,04 dcl Disaronno amaretta i 0,04 dcl jagoda pirea. Dodati par listića mente i 0,01 dcl svježe limete. Na kraju uliti 0,10 dcl Francesce. Uživat ćete bez obzira pijete li ga sami ili u društvu.

Brko Grasecco
Sastojci:
Šest, sedam kockica leda
Italicus 0,05 dcl
Vanilija syrup monin 0,02 dcl
Grasecco extra brut 0,10 dcl
3-4 kriške limete

Priprema:
U čašu staviti šest do sedam kockica leda, dodati 0,05 dcl Italicusa, 0,02 dcl Monin sirupa od vanilije i lagano pomiješati barmenskom žlicom. Nakon toga niz barmensku žlicu uliti 0, 10 dcl Grasecca, ukrasiti s tri do četiri kriške limete i lagano promiješati. Osvježavajući i lagani koktel savršen za uživanje na plaži ili uz bazen.