Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante

kanal sv. ante

Vojni kompleks Minerska na samoj šetnici Sv.Ante postao je Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante u kojem mogu uživati sve generacije

Šibensko- kninska županija po mnogočemu je jedinstvena i posebna. Bogata je kulturnom baštinom, očaravajuće prirode s dva nacionalna parka (Kornati i Krka), tri parka prirode – Velebit, Vransko jezero i Dinara te šest značajnih krajobraza. Ovog proljeća posebno oduševljava kanal rijeke Čikole, ali i kanal sv. Ante koji je u sustavu mreže Natura 2000 i buffer zona UNESCO-ovog spomenika tvrđave sv. Nikole. Ove prirodne ljepote nalaze se okružene s jedne strane gradom Šibenikom koji priča priču o bogatoj povijesti koja je odredila posebnu sadašnjost te unutrašnjim dijelom krša u kojem su nastala prava čuda prirode, ali i ruku vrijednih ljudi. Ovih dana, ova je posebna županija u posebnom fokusu jer će od 26. svibnja biti bogatija za još jedan turistički dragulj!

Vojni kompleks Minerska na samoj šetnici Sv.Ante zahvaljujući EU projektu „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza“ postao je Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante. Za otvaranje ovog centra u kojem će uživati sve generacije, zaslužna je Javna ustanova priroda Šibensko-kninske županije koja je nekadašnju napuštenu zgradu u sklopu vojnog kompleksa Minerska pretvorila u moderno opremljen centar sa info pultom, suvenirnicom, atraktivnim multimedijalnim muzejskim postavom, višenamjenskom dvoranom za predavanja i uredima zaposlenika. Osim centralne zgrade posjetiteljskog centra, uređen je i caffe bar s otvorenom terasom i zimskim vrtom, poučna staza za slabovidne i slijepe osobe, te zgrada sa sanitarnim čvorovima. Najviše pažnje privlači stalni postav izložbe pod nazivom „Dodir rijeke i mora“, koja je i glavna atrakcija centra. Osmislio ju je dipl.povjesničar i muzeolog Filip Beusan pričajući priču o moći prirode ovog kraja, ali približavajući biljne i životinjske vrste svakom posjetitelju. Postav je interaktivan, zabavan i jako edukativan, a uz sadržaj koji se nalazi unutar centra, zanimljivi su i “detalji” koje vidite uz samu šetnicu- spomenik “Paštašuti” koja je proslavljena u filmu Vinka Brešana “Kako je počeo rat na mom otoku”, nužnik s pogledom…

Kao ljudi smo ovisni smo o prirodi i bez nje ne možemo. Ono čemu ovaj centar služi, osim tome da upozna nekog iz daleka s našim kulturnim i prirodnim vrijednostima, jest i da ljudima koji ovdje žive podigne svijest, da unese u njih jednu zahvalnost prema prirodi i da u trenutku kada bace papirić na pod pomisle, možda to nije pravi način. Ili kada pokušaju baciti šutu u more da ih to zaustavi. Ovaj centar je podsjetnik svima nama da bi trebali biti oprezniji prema prirodi i zapravo je osnovna ideja centra da nam pomogne da zaštitimo prirodu od nas samih. – rekao je Beusan. Njegove su riječi potkrijepljene i nekim dijelovima postava centra.

Na press konferenciji prije samog otvaranja centra, na kojoj su nazočili i župan šibensko-kninski dr.sc. Marko Jelić, direktor županijske turističke zajednice mr.sc. Krešimir Šakić i ravnateljica JU Priroda mr.sc. Anita Babačić Ajduk. Upravo ona je istaknula je kako je realizacijom ovog EU projekta napravljen ogroman iskorak u zaštiti kanala sv. Ante kao dijela Značajnog krajobraza te području ekološke mreže Natura 2000 i buffer zone Tvrđave Sv.Nikole spomenika pod zaštitom UNESCO-a.

Podloga za postav centra opsežna su istraživanja Oceanografskog instituta koja su trajala godinu dana. Mislim da smo uspjeli na jedan znanstveni, ali popularan i moderan način prezentirati cijelo ušće Krke. Ovaj centar postaje prihvatna zona ne samo za kanal, već i za Tvrđavu sv. Nikole, jer će svi popratni sadržaji za potrebe posjetitelja biti ovdje u Minerskoj. Cilj i želja su nam bili da se ovaj prostor čuva, a da bude u funkciji javnosti i mislim da smo u tome i uspjeli. – dodala je Babačić, a u svom obračanju javnosti bio je zanimljiv i direktor županijske TZ mr.sc. Krešimir Šakić koji je rekao:

Ovo mjesto i ovakvo promišljanje posjećivanja je turizam kakvog priželjkujemo iz nekoliko razloga. Jedan je zato što daje sadržaje koji mogu funkcionirati u jednom puno dužem periodu, a ne samo ljeti, a drugi je zato što sve ljude koji ovdje dođu, i lokalce i turiste, ovi sadržaji uče da štite ono najvrijednije što imamo kao resurs, a to je priroda. Idući korak je integracija ovog centra s Tvrđavom sv. Nikole, mislim da će ovo mjesto, kada postane prihvatni centar za turiste koji posjećuju Tvrđavom sv. Nikole postati jedna od
najvažnijih turističkih točaka županije a i šire. Tijekom samog obilaska centra, Šakić nije krio zadovoljstvo i interesom medija za ovu lokaciju u Šibensko-kninskoj županiji zahvaljujući na podršci i spremnost medija u informiranju javnosti o ovoj destinaciji. Zanimljivo je bilo vidjeti interes stranih medija, posebno Nizozemaca koji su ovaj projekt vezan za prirodu posebno popratili.

Projekt „Turistička valorizacija u kanalu Sv.Ante 2 faza“ ukupno je vrijedan 3.459.847,14 eura od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano 2.605.821,37 eura bespovratnih sredstava. Projekt su sufinancirali i Ministarstvo regionalnog razvoja te Fond za zaštitu okoliša. Nositelj projekta je Javna ustanova Priroda šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su šibensko-kninska županija, Javna ustanova Razvojna agencija šibensko-kninske županije i Turistička zajednica šibensko-kninske županije.

Dobra je priča što će ovdje moći dolaziti učenici studenti djeca vrtićke dobi i da će svatko za sebe nešto naći i nešto novo naučiti. Veliko hvala cijelom timu koji pomogao da se ovaj projekt realizira do kraja. Ovo je kraj druge faze, ali ići će i treća i četvrta, i ova priča na zaštiti naših prirodnih i kulturnih vrijednosti nikad neće stati – istaknuo je župan šibensko-kninski dr.sc. Marko Jelić ne krijući zadovoljstvo što će centar imati i edukativni karakter. Naime, u sklopu projekta JU Priroda razvila je 4 edukacijska programa za 4 različite dobne skupine, koji će nakon verifikacije ministarstva znanosti biti prezentirani mladima iz cijele Hrvatske u sklopu škola u prirodi.

Posjetiteljski centar Kanal sv.Ante službeno se otvara u petak 26.05. svibnja, a sve do 31. svibnja ulaz je besplatan za sve. Nakon 1.lipnja, cijene ulaznica i radno vrijeme je jasno definirano, a o tome možete saznati više na ovom linku.

foto: Nikola Zoko