Oprez! Ove livadne biljke su otrovne za pse!

biljke otrovne za pse

Kako dolaze sve topliji dani i šetnje sa psima su sve duže te su psi sve više na travnatim površinama. Pojedine biljke su izrazito otrovne za pse pa treba obratiti pažnju.

Dok biljke mogu biti divan ukras, otrovne livadne biljke mogu ubiti vašeg ljubimca u samo nekoliko sati ako ih pojede. Čak i neke od najčešćih ukrasnih biljaka i cvijeća, poput narcisa i tulipana, mogu biti smrtonosne za pse.

Otrovanje otrovnim biljkama može biti hitan veterinarski slučaj koji zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Ali svom ljubimcu možete spasiti život jednostavnim izbjegavanjem najagresivnijih otrovnih biljaka, kako unutar tako i izvan vašeg doma.

Štenci, osobito u dobi između 3 i 6 mjeseci, često su više pogođeni od starijih pasa, zbog nedostatka iskustva i relativno manje veličine. Pasmine poput labradora retrivera, koji su poznati po svojim neselektivnim apetitima, također su pod većim rizikom od prosječnog. Šape, usta, a ponekad i uši i oči također su osjetljivi na šiljaste dijelove biljaka.

Koje su biljke otrovne za pse?

Neke od najopasnijih biljaka ujedno su i neke od najpopularnijih. Najbolje je pretpostaviti da biljke nisu dobre za vaše štene i pokušati ga spriječiti da ih jede. To uključuje biljke kao što su beladona, engleski bršljan, narcisi, tulipani, naprstci, božikovina, rabarbara, tisa, azaleja, kaladij i noćurak. Držite svoje štene podalje od ovih i sličnih biljaka.

Posebno pripazite na biljke tijekom blagdana, jer one također mogu biti smrtonosne i često se unose u dom tijekom slavlja. Biljke otrovne za pse, poput božićne zvijezde, uzrokuju samo blage probleme, poput prekomjernog lučenja sline ili gastrointestinalne iritacije. Držanje ovih biljaka izvan dohvata znatiželjnih šapa može biti dovoljno da vaše štene bude sigurno. Čak i nešto što nije samo po sebi otrovno također može biti opasno; progutane iglice božićnog drvca, primjerice, mogu oštetiti osjetljivu sluznicu gastrointestinalnog trakta šteneta.

U proljeće najveću opasnost predstavlja popularno uskrsno cvijeće. Uskršnji ljiljan, tigrasti ljiljan, rubrum ljiljan, japanski ljiljan i neke vrste dnevnog ljiljana mogu uzrokovati zatajenje bubrega kod mačaka. Druge vrste ljiljana, poput đurđica ili visibabe, kao i narcisi, mogu stvarati probleme i mačkama i psima.

Simptomi trovanja biljkama kod pasa

Simptomi trovanja biljkama specifični su za vrstu biljke otrovne za pse koju je pas progutao, na primjer:

Amarilis: povraćanje, proljev, depresija, slinjenje, drhtanje
Azalea: Povraćanje, proljev, slabost, srčani problemi
Narcis: Povraćanje, proljev, slinjenje. Velike količine (osobito lukovice) mogu uzrokovati srčane aritmije, nizak krvni tlak i drhtanje
Difenbahija: Intenzivna oralna iritacija, povraćanje, otežano gutanje
Engleski bršljan: povraćanje, proljev, bol u trbuhu, slinjenje
Japanska ukrasna trešnja: povraćanje, proljev, grčevi, otežano disanje i šok
Đurđica: povraćanje, ubrzan ili usporen rad srca, nizak krvni tlak, koma, napadaji
Imela: povraćanje, proljev, otežano disanje i usporen rad srca
Svekrvin jezik (sablja): Povraćanje i proljev
Rabarbara: Povraćanje i slinjenje
Tulipani: Povraćanje, proljev, slinjenje, osobito ako se pojedu lukovice
Tisa: Povraćanje, otežano disanje, napadaji, iznenadna smrt bez znakova zbog zatajenja srca

Ovo nisu sve biljke otrovne za pse, popis nije potpun, ali djelovanje ovih biljaka je najagresivnije. Ako sumnjate da je vaš ljubimac pojeo biljku, osobito ako počnete primjećivati bilo kakve znakove bolesti, odmah nazovite svog veterinara.

Liječenje otrovanja otrovnim biljkama

Ako vidite svog ljubimca s jednim ili više ovih znakova, osobito ako je sumnjiva biljka nadohvat ruke, odmah potražite pomoć. Isti je slučaj ako vaš pas jede neku od namirnica koje su otrovne za pse. Brzo liječenje može spasiti život šteneta.

Nazovite svog veterinara za savjet. Mogu vam preporučiti da izazovete povraćanje, date svom štenetu vodu ili mlijeko da pije, prihvatite pristup pričekanja ili da svoje štene odmah dovedete k njima na liječenje. Nikada nemojte izazivati povraćanje niti davati svom ljubimcu bilo kakve lijekove bez prethodnog razgovora s veterinarom. Natjerati ljubimca da povrati pogrešnu otrovnu biljku ili dati krivi “protuotrov” može ozbiljnu situaciju učiniti još smrtonosnijom.

Kako izazvati povraćanje ako vam je pas otrovan?

Važno je naglasiti da se trebate posavjetovati s veterinarom prije nego svom ljubimcu date bilo što za izazivanje povraćanja. Većina veterinara preporučuje izbjegavanje soli, staromodne metode koja može imati ozbiljne nuspojave.

Još jedna uobičajena metoda izazivanja povraćanja kod ljudi, stavljanje prsta u grlo kako bi se aktivirao refleks grla, također se ne preporučuje za izazivanje povraćanja kod pasa. Vjerojatno ćete biti ugrizeni, a možete čak i ozlijediti psa.

Domaći lijek koji veterinari najčešće preporučuju za izazivanje povraćanja kod pasa je 3% vodikov peroksid koji se daje na usta. Vaš veterinar može preporučiti koliko treba dati, ali dobro je imati bočicu pri ruci u slučaju nužde. Vodikov peroksid će se malo zapjeniti i vašem se štenetu možda neće svidjeti okus, ali trebao bi izazvati povraćanje u roku od nekoliko minuta.

Kako spriječiti smrt od trovanja otrovnim biljkama?

Biljke otrovne za pse držite podalje od svoje kuće i dvorišta. Ako sumnjate da je vaš ljubimac pojeo nešto opasno, nazovite svog veterinara. Iako postoje načini za liječenje slučajnog trovanja vašeg ljubimca, sprječavanje trovanja biljkama najbolji je postupak. Birajte samo vrste biljaka koje su prikladne za kućne ljubimce, vaš vrt i dom.

.

Foto: Pixaby